Luka Stanzl/PIXSELL

PROMJENE IMENA ČAK 7 MINISTARSTAVA! Hrvatske građane to će koštati milijune!

Autor: I.G.

Osim što se za sedam ministarsatava moraju naručiti i postaviti nove pločice na pročeljima svih svojih ureda, ispostava i institucija, treba se mijenjati pečat, službenih memoranduma, obrazaca, potvrda, naloga...

Sedam od ukupno 19 ministarstava dobit će novo ime i to će hrvatske porezne obveznike koštati milijune, piše Novi list.

Ministarstvo zdravstva mijenja ime u ministarstvo zdravlja, pomorstva u mora, Ministarstvo branitelja postaje Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvu graditeljstva dodaju ‘i prostornog uređenja’. Još dva ministarstva mijenjaju ime: Ministarstva socijalne politike i mladih postaje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Ministarstvo zaštite okoliša i (umjesto prirode) energetike. Novo ime je i ime Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta.

Osim što se za spomenutih sedam ministarsatava  moraju naručiti i postaviti nove pločice na pročeljima svih svojih ureda, ispostava i institucija, treba se mijenjati pečat, službenih memoranduma, obrazaca, potvrda, naloga…

Ministarstvo zdravlja, kojemu je ime prije pet godina dala Vlada Zorana Milanovića, sada ponovo postaje Ministarstvo zdravstva i tamo su bili jako ažurni, te su nove ploče već počeli postavljati na bolnicama, institutima i zavodima s novim identitetom.

Sličnu promjenu prolazi i novoimenovano Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje se dosad zvalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Ovdje će trebati postaviti gotovo stotinjak tabela s novim imenom, najviše na ispostavama lučkih kapetanija.

Treća lingvistička promjena odnosi se na Ministarstvo branitelja, gdje ministar ostaje Tomo Medved, ali sada na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja, koje će također mijenjati pločice, ali, kako navodi Novi list, u bitno manjem obimu u odnosu na resore zdravstva/zdravlja, odnosno pomorstva/mora.

Lovro Kuščević ostaje ministrom, ali sada više neće biti u Ministarstvu graditeljstva, već u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, pa stoga i ovdje dolazi do bitnih promjena u kontekstu troškova zbog novog nazivlja.

Posebna skrb o demografskim problemima donijela je i promjenu naziva Ministarstva socijalne politike i mladih, gdje u novi mandat neće ići Bernardica Juretić, već će njezin posao nastaviti Nada Murganić, ali sada na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Iz naziva Ministarstva zaštite okoliša i prirode izbačena je priroda, a pridodana energetika, i to kao ustupak zahtjevima Mosta, koji ovdje zadržava isto kadrovsko rješenje imenovanjem Slavena Dobrovića. Ponovo će se zbog toga mijenjati nazivlje na nizu agencija i institucija.

Ministarstvo poduzetništva i obrta administrativno prestaje postojati i pripaja se resoru gospodarstva, tako da se formira zajedničko Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, što je ipak konkretna promjena, pa se ne može govoriti o stvaranju nepotrebnih troškova.

Dosadašnja praksa pokazuje da su cijene pločica s natpisima novih imena varirale od 350 do 500 kuna po komadu i to bez PDV-a. Stoga se može procijeniti kako će samo u Ministarstvu mora na nove natpise potrošiti gotovo 50.000 kuna. Slično će biti i kod Ministarstva zdravstva, gdje su precizno naveli koje će sve troškove imati zbog promjene imena. Bit će nabavljeno ukupno 17 ploča s novim natpisima, koje koštaju 7.112 kuna s PDV-om. Zatim se nabavlja novih 139 pečata i još 15 štambilja što će koštati 27.651 kunu. Ide i promjena u registarskim dozvolama za 48 službenih vozila, što je trošak od 1.300 kuna. Zaključno će zbog promjene imena Ministarstvo zdravstva platiti oko 36.000 kuna s PDV-om.

Kad se računa samo trošak novih natpisa na pročeljima državnih ureda, agencija, lučkih kapetanija, bolnica i drugih državnih institucija, ukupni troškovi bi mogli dosegnuti nekoliko stotina tisuća kuna, a tome treba dodati i izmjenu pečata, memoranduma, pa lingvistička gimnastika itekako ima svoju cijenu za državni proračun. Mjerit će se možda i u milijunima kuna, piše Novi list.

Autor: I.G.

ZADNJE VIJESTI