Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘Prokletstvo IMUNOLOŠKOG je njegovo bogatstvo: NAMJERNO GA UNIŠTAVAJU, da bi ga se dokopali!’

Autor: Damir Kramarić

Bojan Benko dao je ostavku na mjesto direktora Zavoda jer je 'naišao na zid'. Dr. Lovrinović pojašnjava da su sojeve - najveću vrijednost Zavoda - godinama skrivali, kako bi se tog dragulja jeftino dokopali. Proizvodnja je, kaže, već mogla biti pokrenuta, no to nekima nije u interesu. Kaos se proizvodi namjerno!

Ministarstvo zdravstva i službeno je, u odgovoru na upit portala Dnevno.hr, potvrdilo informaciju koja već nekoliko dana kruži kuloarima: dr. sc. Bojan Benko doista je dao ostavku na mjesto v.d. ravnatelja Imunološkog zavoda.

Učinio je to, kako doznajemo, zbog nezadovoljstva, odnosno jer je naišao na zid u Ministarstvu zdravstva, koje, prema našim informacijama, nije učinilo ništa, ili gotovo ništa da bi omogućilo Benku, odnosno Imunološkom zavodu, da ponovno pokrenu proizvodnju krvnih pripravaka i drugih strateški važnih proizvoda.

U Imunološkom se tako i dalje gotovo ništa ne radi, iako 170 zaposlenih prima plaće iz proračuna i premda se u Vladi već mjesecima zaklinju da će učiniti sve da se ponovno pokrene proizvodnja te strateški važne tvrtke.

Dobri poznavatelji prilika u Imunološkom za Benka su nam rekli da je jedan od rijetkih doista stručnih i nekompromitiranih čelnika Zavoda.

Ovaj je znanstvenik, stručnjak za preradu krvne plazme, upravljao IMZ-om od 1997. do 2000. godine, a na mjesto v.d.ravnatelja sada je došao iz mirovine, u želji da pomogne ustanovi u kojoj je nekad radio.

Njegov je odlazak nedvojbeno težak udarac Vladi, jer razotkriva nečinjenje i nebrigu vlasti za tvrtku o kojoj ovisi zdravstveno stanje nacije.

Imunologa dr. Srećka Sladoljeva upitali smo zašto je prije više mjeseci predložio upravo dr. Benka za direktora Zavoda te zašto je Benko najednom odlučio otići.

”S obzirom na političku volju za obnovom proizvodnje krvnih pripravaka kao strateškog interesa Hrvatske, imenovanje dr Benka bilo je najbolje rješenje. Dr. Benko je profesionalni vijek, dok je radio na Imunološkom zavodu, posvetio upravo toj proizvodnji. Njega se ne može “preveslati”, podvaliti mu kubik iskopa za pet kubika ili se u tom pravcu s njim možda “dogovarati”…

Njegovi nasljednici nisu “stasali”. Filtriralo ih je “klimanje glavama”, a ne stručnost. Ista je situacija u svim proizvodnjama Imunološkog zavoda – histerično pljeskanje šefova i šefića štetočinskim upravama i to je sve. Nešto kao na “salašu” Kim Jong Uma”, istaknuo je Sladoljev, koji nije želio spekulirati o razlozima direktorove ostavke te koji je savjetovao da Benka sami upitamo zašto odlazi s čelne pozicije.

Pokušali smo to učiniti, no Benko se nije javljao na pozive, a nije odgovorio niti na upit mailom. Razloge ostavke nije htio otkriti ni drugim medijima, što cijelu ovu priču čini još čudnijom.

Što se to opet kuha oko Imunološkog? Je li riječ o privatnim interesima, odnosno interesima onih koji žele uništiti Zavod, da bi jeftino preuzeli najvrjednije dijelove (dragocjene sojeve za cjepivo za ospice, vrlo vrijedne nekretnine u strogom centru Zagreba…)?, upitali smo dr. Ivana Lovrinovića, člana Saborskog istražnog povjerenstva za Imunološki zavod, koji je sudjelujući u radu Povjerenstva doznao mnoge zanimljive detalje o sustavnom uništavanju tog hrvatskog dragulja.

”Ne mogu se oteti dojmu da je riječ upravo o namjernom uništavanju tvrtke! Ne želim, kao član Povjerenstva, još davati službenu ocjenu, no mogu iznijeti osobni stav, odnosno stav stranke Promijenimo Hrvatsku. A naš stav je da je sve ovo povezano s nečijim interesom, odnosno s namjerom da se dragocjena firma uništi i da se netko privatno time okoristi. To je već isprobana formula. Prvo poduzeće zaduže, naprave gubitke i onda to preuzmu. Najveće prokletstvo Imunološkog upravo je njegovo bogatstvo. Javnost to i ne zna: Pojedini sojevi virusa za cjepiva još uvijek su najkvalitetniji na svijetu i vrijede milijarde kuna! Vrijedit će toliko i u narednim godinama. Imunološki ne treba, dakle, nikakvu financijsku pomoć, jer oni mogu sami napraviti restrukturiranje. Ovdje je riječ o tvrtci od velike važnosti za nacionalnu sigurnost. Jedino pet zemalja u EU zna napraviti cjepiva, a među njima i Hrvatska. Znači, nismo tako loši, kakvima nas nastoje prikazati”, napominje dr. Lovrinović.

Dodaje potom da je Imunološki desetljećima bio rasadnik proizvodnog znanja i dodatne vrijednosti. No, netko je, kaže, htio to uništiti da bi se dokopao velike vrijednosti.

”Tek se prije godinu-dvije, nakon pojave Visia Croatice, javno počelo govoriti o dragocjenim virusnim sojevima u vlasništvu Imunološkog. Prije se za tu vrijednost nije ni znalo. Bilo je prikazano da sojevi vrijede – nula kuna! Namjerno su, tako umanjivali vrijednost Imunološkog, kako bi ga se netko lakše dokopao. Zbog svega navedenog, javnost bi trebalo još više senzibilizirati za ovu temu. Jer, ovdje nije riječ o pilani, već o Zavodu važnom za nacionalnu sigurnost zemlje i svjetski poznatoj tvrtci. Samo na temelju imovine Zavoda, opet se može pokrenuti proizvodnja krvnih pripravaka te najkvalitetnijeg prirodnog interferona na svijetu. Imunološki bi mogao dobiti povoljan kredit za gradnju novih postrojenja, gdje bi nastavili proizvodnju”, objašnjava predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Tumači potom da se najveće bogatstvo Imunološkog može vidjeti samo pod mikroskopom (virusni sojevi), ali da je očito da su mikroskop sklonili kako bi sakrili tu vrijednost.

”Imunološki se nalazi na jednoj od najboljih lokacija u Zagrebu. Po mojoj procjeni, to zemljište moglo bi biti dovoljno da se podigne novi pogon. Brzo bi se proizvodnja mogla reaktivirati. I osobno sam spreman, kao ekonomist, ponuditi besplatnu pomoć da dignemo Zavod. Sada je jasno da ni od ove vlade, kao ni od prethodne, nema koristi. Zato pozivam javnost da podrži rad Istražnog povjerenstva i ne dopusti da se Zavod ugasi, odnosno da ga se ne dokopaju oni koji su po poznatoj formuli uništavali druge firme, zbog lokacije ili zbog sojeva. Informacije koje sam čuo kroz svjedočenja pred Povjerenstvom još više me učvrstilo u ovom stavu. Očito je da ova vlast, kao ni one prije nje, nema namjeru aktivirati zavod. Jer da hoće, sve bi mogli riješiti za mjesec dana”, tvrdi Lovrinović.

Tumači zatim da je bivša Vlada stvorila još veći kaos jer je Imunološki postao i javna ustanova i dioničko društvo, što je stvorilo još veći nered.

”Nije se pomagalo, već kompliciralo. Žao mi je zbog Benkove ostavke. No, očito nije imao izbora. Ništa mu nisu dali, a trebao je napraviti čudo. U takvim okolnostima nitko ništa ne bi mogao učiniti”, zaključuje bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Dodaje da će Saborsko istražno povjerenstvo utvrditi postoji li nečija odgovornost za namjerno uništavanje Zavoda, nakon čega bi DORH trebao procesuirati one koji su štetu namjerno činili.

O ostavci Benka te o sudbini Imunološkog htjeli smo razgovarati i s Ivanom Viliborom Sinčićem, predsjednikom Saborskog istražnog povjerenstva, no čelnik Živog zida nije se javljao na pozive.


Ministarstvo: Točno je da je dr. Benko dao ostavku, drugih komentara nemamo

”Zašto se problemi s Imunološkim napokon ne počnu rješavati da bi se proizvodnja krvnih pripravaka i drugih vrlo bitnih proizvoda, mogla pokrenuti?

Zbog čega Ministarstvo zdravstva nije izašlo u susret direktoru dr. Benku i počelo rješavati probleme Imunološkog zavoda, tvrtke od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku? Je li tu još uvijek riječ o privatnim interesima, odnosno interesima onih koji žele uništiti Imunološki, da bi preuzeli najvrjednije dijelove (sojeve za cjepivo za ospice…) te čemu farsa oko Saborskog povjerenstva za Imunološki, ako država i zainteresirani lobiji Imunološki misle pustiti da propadne?”, upitali smo odgovorne u Ministarstvu zdravstva.

”Potvrđujemo da je gospodin dr.sc. Bojan Benko dao ostavku na mjesto v.d. ravnatelja ustanove Imunološki zavod, drugih komentara nemamo.

Netočna je tvrdnja da Vlada Republike Hrvatske ignorira status Imunološkog zavoda jer se intenzivno radi na rješavanju tog složenog problema.

U tom cilju, zajedničko povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba radit će na prijedlogu modela strateškog partnerstva s ciljem pokretanja proizvodnje u Imunološkom zavod”, odgovorili su iz Kabineta ministra dr. Milana Kujundžića.

Autor: Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.