Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Program Narodne koalicije modeliran je po zahtjevima onih koji su Hrvatsku ocrnjivali u Europi, među njima je i Urša Raukar

Autor:

Koliko su Kulturnjaci 2016 bili nepristrani u svojim zahtjevima za smjenom ministra Hasanbegovića najbolje pokazuje Glavaševićevo priznanje.

Dođe li kojim slučajem Narodna koalicija na vlast, tada će SDP odlučivati o ministru kulture. Kako za sada stvari stoje, tim resorom zavladati će u tom scenariju mladi Bojan Glavašević, mladić u čijoj se biografiji ističe tek podatak da je asistent na Filozofskom fakultetu, iz čega proizlazi da nekog pretjeranog iskustva nema. Ali to je ionako SDP-ova špranca, njihovi ministri i u prethodnoj vladi nisu bili pretjerano iskusni, a svi dobro znamo kamo nas je ta vladavina odvela koliko god se oni busali u prsa svojim uspjesima, koje samo oni vide. Pomalo je zastrašujuće što nam sada za ministra kulture nude Glavaševića koji je do sada u politici obnašao dužnost pomoćnika ministra branitelja, i to možda ponajviše zahvaljujući ratnoj ulozi svojega oca. To ga je na neki način okvalificiralo, premda realno neke druge veze s tim ministarstvom nije imao, kao što nije previše povezan niti s kulturom, što je uostalom dokazalo i posljednje sučeljavanje kada mu je sugovornik bio tehnički ministar kulture iz HDZ-ovih redova Zlatko Hasanbegović. Iskustva možda nema, ali zato mladi Glavašević ima topnički raspoložen jezik, što evidentno imponira njegovom šefu Zoranu Milanoviću koji ga je za to odlučio nagraditi. Svoj stav o političkim aktualnostima Glavašević je iznio prije nekoliko dana u razgovoru za forum.tm u kojem je priznao nekoliko zanimljivih stvari.

Među ostalim akcentirao je da je program Narodne koalicije modeliran prema zahtjevima Kulturnjaka 2016. Riječ je inače o ekipi koja je čak i Europski parlament upozoravala na probleme s kojima se susreću u Hrvatskoj.

-Primamo zabrinjavajuće izvještaje iz Hrvatske o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva. Danas smo tu da raspravimo kolike su prijetnje liberalnoj demokraciji u Hrvatskoj- tim je riječima nedavno Ulrike Luncek potpredsjednica Europskog parlamenta iz skupine Europskih zelenih/ESS-a otvorila okrugli stol ‘Hrvatska na putu neoliberalne demokracije’. Izvještaj su joj slali oni koji su tijekom SDP-ove vlasti dobro živjeli na račun državnog proračuna glumeći nevladine udruge i organizacije, a ista ta ekipa danas prema javnom priznanju Bojana Glavaševića kreira njihov program. Kulturnjaci su to koji su organizirali protuhrvatski napad u EP-u uz asistenciju našeg europarlamentarca Davora Škrleca, bivšeg člana Oraha, stranke koju je osnovala bivša SDP-ovka Mirela Holy, dakle u priči s puno slučajnosti, ništa nije slučajno. Spoj je to onih koji vrlo organizirano šire negativnu sliku o Hrvatskoj, a jedna od najglasnijih predstavnica Kulturnjaka je i glumica Urša Raukar. Ona je zajedno s Kulturnjacima 2016. od početka mandata Oreškovićeve vlade negodovala na Hasanbegovićeve aktivnosti u ministarstvu kulture. Na dnevnoj bazi tražili su njegovu smjenu optužujući ga da zastupa lošu ideologiju. Raukar je otišla toliko daleko da je plakala na Trgu sv. Marka kada je bila sudionica prosvjeda u organizaciji Platforme 112 pod nazivom Smrt slobode izražavanja. -Zlatan Hasanbegović ne priznaje antifašizam, Zlatan Hasanbegović je član bleiburškog zdruga, potpuni anononimac u hrvatskoj kulturi. Hrvatska kultura sa svojom prošlošću i budućnošću ne smije dozvoliti da takav čovjek bude ministar kulture- nabrajala je Raukar u hodu Ivanu Lovrinoviću te prigode. No, vratimo se mi na Glavaševićev intervju u kojem progovara i o civilnom društvu. -Osim podizanja proračuna za kulturu,predviđeno je i vraćanje lutrijskih sredstava upravo u tu svrhu. Koliko je važno civilno društvo, najbolje smo vidjeli na primjeru prosvjeda protiv uništavanja Kurikularne reforme u kojem je taj sektor odigrao ključnu ulogu. Da civilno društvo nije bilo na toj razini, prosvjed bi sasvim sigurno izgledao drukčije. Mi ćemo ga poticati i dalje po istim onakvim jasnim i transparentnim kriterijima, kao i kulturu- konstatira potencijalni ministar kulture naglašavajući da nije moguće debatirati s ljudima koji smatraju da LGBT prava nisu ljudska prava.

-U Hrvatskoj ima jako puno konzervativnih stakeholdera, da tako kažem, koji drugačije gledaju. Ima ih u svijetu, ali, kao što je slučaj u SAD-u, velika većina konzervativnih aktera prihvatili su da se LGBT-prava ne dovode u pitanje. Dakle, možemo razgovarati s ljudima konzervativnog svjetonazora, ali oni pritom moraju prihvaćati općeljudska i općehumanistička prava. Svi su ljudi rođeni s jednakim pravima i to je nešto što je očigledno i o tome nećemo razgovarati. Poanta je da želimo inzistirati i na dijalogu i na šarenom sastavu tijela, ali nećemo odustati od toga da neke istine držimo očiglednima i da smatramo kako onima koji propituju ljudska prava ovdje nije mjesto- zaključuje Glavašević.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.