Goran Stanzl/PIXSELL

Prognani Hrvati iz Bosne obratili se Dodiku i stali u obranu biskupa Komarice!

Autor: Dnevno.hr

Napadati jedinog istinskog mirotvorca u entitetu RS je krajnje nehumano i necivilizirano, poručuju između ostalog u otvorenom pismu

Udruga prognanih Hrvata sjeverozapadne Bosne objavila je priopćenje za javnost povodom posljednjih kleveta koje je Milorad Dodik iznio o biskupu Franji Komarici.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Obraćamo se Vama, g. Dodik, i svekolikoj domaćoj i svjetskoj javnosti povodom neargumentiranih napada na našeg biskupa dr. Franju Komaricu, koje ste nedavno izrekli kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Napadati jedinog istinskog mirotvorca u entitetu RS je krajnje nehumano i necivilizirano, pogotovo što je Biskup u svim svojim istupima uvijek govorio i govori istinu. Stojimo iza svega što je biskup Komarica rekao! Vi, gospodine Dodik, koristite neistine jer Vam istina ne ide u prilog. Zatvarate oči pred činjenicom da ste iz „svog“ entiteta protjerali oko 95% nesrba i tako stvorili svoju „republiku“ koja se sada diči tolerancijom i poštivanjem ljudskih prava.

Vi vrlo dobro znate da su Hrvati i ostali nesrbi, protjerani i raseljeni na najbrutalniji način i sada to želite prikazati kao da smo otišli zato što smo htjeli a ne pred terorom Vaših vojnih i paravojnih snaga. Insinuirate da je 50 tisuća prognanih Hrvata uselilo u, kako kažete, „udobne stanove i kuće Srba u Hrvatskoj“ i optužujete Biskupa da to zaboravlja a sami znate da govorite neistinu. Činjenica je da je više od 150 000 Hrvata protjerano iz entiteta kojem ste Vi na čelu te da Vašom secesioništičkom i diskriminatornom politikom onemogućavate povratak i onima koji bi posljednje dane svoga života htjeli provesti na rodnoj grudi.

Zašto su Hrvati i drugi morali otići iz svojih domova!? Naši stanovi i kuće su nama bili udobni i mi nismo htjeli ići nigdje, ali su nas protjerali Vaši vojnici i Vaša paravojska, prijetnjama, ubojstvima, premlaćivanjima, odvođenjem na prisilni rad, zatvaranjem u logore, silovanjima, rušenjem sakralnih objekata. I sada ste Vi mirotvorac koji bi
htio zabraniti biskupu da govori istinu.

Govorite kako ste svim povratnicima vratili kuće i stanove a da Hrvatska nije, što također ne odgovara istini. Kao prvo vratio se samo neznatan broj prognanih a vraćene kuće su devastirane i opljačkane, kao i stanovi. Nikome niste nadoknadili štetu a povratak imovine je trajao po deset i više godina, sve u cilju da ljudi odustanu od povratka.




Za razliku od prakse u Vašem entitetu u RH su sve kuće Srba obnovljene, iako je velika većina bila među pobunjenicima i sve to na teret hrvatske države, iako je bila napadnuta i izložena agresiji od strane JNA i srpske paravojske.

Prozivate međunarodnu zajednicu kako se oglušila i dozvolila Hrvatskoj da ne ispuni svoje obaveze i opet napadate biskupa Komaricu da po inozemstvu širi dezinformacije a znate da on govori istinu. Isto tako znate da je međunarodna zajednica dozvolila Vama i vašem entitetu da povratak prognanih skroz onemogućite dok je u isto vrijeme Hrvatsku pritiskala da se svi prognani moraju vratiti.

Što se tiče predstavnika Hrvata u vlasti RS oni su izabrani s Vaših lista, oni zastupaju Vaše interese a ne naše ili interese Hrvata koji žive u RS. Oni su samo dekor za konstitutivnost naroda. Zanimljivo je, gospodine Dodik, da se zalažete za legitimno predstavljanje Hrvata u Federaciji BiH dok nam upravo Vi u RS birate predstavnike. Je li krimen našeg biskupa što se on zalaže za legitimne predstavnike Hrvata i u tom entitetu, umjesto da se predstavnici Hrvata ponašaju kao Vaše sluge?




U neciviliziranom, verbalnom ataku na našeg biskupa pozivate se čak i na kršćanstvo i usuđujete se govoriti o istini, koje kod Vas nigdje nema. Bit kršćanstva je opraštanje i pomirba a Vi kažete, ako Bog hoće neka biskupu oprosti, ali Vi nećete. A što Vi imate oprostiti biskupu??? Odgovorite nama, njegovom rastjeranom stadu, što to naš pastir „laže“ po svijetu protiv RS!? Čekamo Vaš odgovor i istodobno se pitamo, bi li Vi našeg biskupa stavili u kućni pritvor kao što je to napravio Radovan Karadžić 1995. godine jer mu je smetalo što biskup piše pisma i upoznaje svijet sa zbivanjima u Banjolučkoj biskupiji. Želite li napadom na biskupa ušutkati našeg jedinog istinskog, prepoznatljivog zastupnika?

A što se tiče Vaše konstatacije kako biskup slobodno živi i stoluje u Banjoj Luci, gdje ga nitko ne dira, moramo izraziti zgroženost. Zar bi biskupu 22 godine poslije rata netko trebao dati odobrenje da živi i stoluje u svojoj rodnoj grudi. Banja Luka je više našeg biskupa i nas koji smo u njoj rođeni nego Vaša, gospodine Dodik iz Laktaša.

Ovaj osvrt na vaše napade na biskupa Komaricu i na istinu koju on iznosi potkrijepit ćemo knjigom Prešućivani zločin u kojoj 20 autora opisuje kronološki događaje od 1992.-1995. godine, koju ćemo Vam poslati da Vas podsjeća na herojske podvige vaše vojske i paravojske.

Pozivamo Vas, g. Dodik, da istini pogledate u oči i da istinski poradite na pomirenju i povratku prognanih, te da se u tom entitetu svi mogu osjećati slobodno i da imaju ista prava kao i većinski narod.

I da ne zaboravimo, ispričajte se našem biskupu Komarici. Bio bi to s Vaše strane hrabar potez i kršćanski čin.

S poštovanjem,
Udruga prognanih Hrvata Banjaluke i banjalučkog područja Nazaret Zagreb

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.