Grad Zagreb

Problemi majki odgajateljica: Dale otkaz, a čekaju 3 mjeseca!

Autor: Dnevno.hr

Majke odgajateljice razgovarale su u srijedu o svojim mnogobrojnim problemima sa predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Ivanom Mikulićem Pročitajte više na: http://www.24sata.hr/news/problemi-majki-odgajateljica-dale-otkaz-a-cekaju-3-mjeseca-500384 - 24sata.hr

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić primio je predstavnice majki odgajateljica čiji su bankovni računi blokirani uslijed prethodno nastalih dugovanja.

Sandra Lončar, Kristina Begić, Ljiljana Dragić, Nikolina Ribić i Danijela Kordić samo su dio grupe od 600-tinjak roditelja – odgajatelja koji su se u ostvarivanju tog statusa našli pred cijelim nizom problema.

Na sastanku su saznale da im Grad uplaćuje mirovinsko, a za zdravstveno ne znaju još što će napraviti. Neke su to riješile tako da imaju preko muža.

Također im smeta što su neke žene dale otkaz i sada nemaju primanja.

“Čekaju na status majke odgajateljice po tri mjeseca, a pisalo je u ugovoru da će to trajati samo 30 dana”, istaknula je Ribić.

“Mjera kao mjera olakšava puno toga roditeljima i tu nema ništa sporno. Ona predstavlja kakvu-takvu sigurnost, ali da bi se došlo do statusa odgajatelja morali smo proći kompliciranu proceduru pribavljanja dokumentacije, morali smo se sami informirati što i kako jer su dostupne informacije bile šture ili krive. Na kraju i iznos nije prosječna hrvatska plaća već je znatno manji. Nakon toga su mnogima od nas blokiranih, prva sredstva u  potpunosti nam je FINA skinula s računa. Sad je barem dvije trećine zaštićeno, ali još uvijek ne znam odgovore na mnoga pitanja. Što je sa zdravstvenim, mirovinskim, itd.”, rekla je Nikolina Ribić.

Mikulić je najavio da će predložiti da sve majke imaju naknadu od 5250 kuna i pokušat će ih osloboditi poreza.

Raspravit će o svemu sa Gradskom upravom i ministarstvom financija.

“S obzirom da je u tumačenju predlagača ove mjere bilo rečeno da je mjera razrađena i sagledana sa svih strana, držim da je bilo nekorektno što se niz aspekata ove mjere nama zastupnicima, ali i građanima nije do kraja ili se krivo tumačio. Krenimo samo od iznosa. Nastojat ću dogovoriti niz sastanaka s nadležnim institucijama; od Ministarstva financija pa do Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport. Držim da je neprihvatljivo da na web stranicama Grada Zagreba nema detaljnih uputa kako aplicirati za ovu mjeru, a to je samo početak problema o kojima sam danas saznao. Prvo ćemo razgovarati o iznosu. Apsolutno je neprihvatljivo da se nama u prijedlogu govorilo o prosječnoj plaći, a nakon donošenja odluke je taj iznos smanjen. U svakom slučaju dat ću sve od sebe da pripomognem u uspostavi komunikacije između građana i nadležnih tijela izvršne vlasti kako na gradskoj, tako i na državnoj razini. Zajedno sjesti za stol i razgovarati o mogućim rješenjima, prvi je i najvažniji korak u rješavanju svakog problema. Vjerujem i ovog”, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Autor: Dnevno.hr