Patrik Macek/PIXSELL

PROBLEM SA SRPSKIM NOVOSTIMA JE JEDNOSTAVAN: Napokon priznali čime se doista bave

Autor: Marin Vlahović

Sloboda izražavanja stavova, zašto ne? Ali za čiji novac, e to je već drugi par rukava

Inicijativa grupacije okupljene oko Željke Markić za trogodišnjim ukidanjem financiranja srpskih „Novosti“ izaziva reakcije s raznih strana pa je tako i sam glavni urednik prozvanog tjednika dao izjavu za N1 televiziju u kojoj je zapravo iznio introspekcijski kut gledanja, odnosno objasnio kako on vidi samog sebe, i svoje kolege u redakciji i njihovu ulogu u suvremenom hrvatskom društvu. „Novosti“, po glavnom uredniku Nikoli Bajti, brane ustavne vrijednosti Republike Hrvatske. U liniju obrane je stalo i hrvatsko novinarsko društvo, koje je već godinama svedeno na svojevrsni servis Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća ,izdavača „Novosti“.

Željka Markić, ovoga je puta išla čačkati po osinjem gnijezdu i ako ne dobije barem deklarativnu podršku dijela vlasti, nadglasat će je galamom, prozivkama i uvredama, a postoji i realna opasnost i da čitavu situaciju obrnu u svoju korist. Oko „Novosti“ i suzavca, histerični paraziti jugo-orijentacije oformljuju borbene redove, zivkaju se mobitelima i šalju mailove raznih međunarodnim organizacijama i političarima ne bi li uspjeli napakirati državi od čijeg proračuna svi skupa veoma dobro žive, nekakav fašizam, samo zato jer tu i tamo netko postavi pitanje koja je njihova funkcija u ovoj zemlji, te gdje je taj njihov doprinos boljem sutra? Srpske „Novosti“ po priznanju vlastitog urednika, ali i svih ostalih koji ih žestoko brane su novine i portal koji progovaraju o temama od šireg značaja te promoviraju univerzalne vrijednosti našeg društva.

Ako je to tako, onda je sasvim logično da se i financiraju po istim takvim kriterijima. Znači, trebaju se javiti na natječaje ministarstva kulture i temeljem plana, programa, sadržaja i kvalitete tražiti određena novčana sredstva. Zašto ne? Doduše tamo je velika gužva i sasvim sigurno nema više dovoljno novca za sve te Pilsele. Kad bi Dragec ugledao Milorada u Ministarstvu kulture kako stoji ispred istih onih vrata gdje i on ide moljakati i prositi za mrske ustaške kune, valjda bi mu pozlilo. Ajoj, kud baš di i ja Milorade… Šalu na stranu, problem sa Srpskim Novostima je vrlo jednostavan. Nitko im ne brani da postoje, rade, šire jugo-propagandu pa kroz selektivne istine, a ponekad i potpune neistine prikazuju hrvatski narod kao nazad, primitivan, čak i genocidan. To je problem njihove politike, savjesti i svijesti, ali demokracija kao takva, s time ne bi trebala imati problem.

Sloboda izražavanja stavova, zašto ne? Ali za čiji novac, e to je već drugi par rukava. Ne radi se ovdje o nikakvoj getoizaciji ili diskriminaciji, već naprotiv ukidanjem financiranja srpskih „Novosti“ štite se prava i jedinstveni kriteriji koji moraju biti isti za sve. U suprotnom, imamo obrnutu diskriminaciju. Pravila koja vrijede za jedne, ne vrijede za druge koji su državnim dekretom povlašteni u svakom pogledu. Tako nešto nije dobro niti pravedno, ali na žalost kod nas, to i nisu neke novosti!

Autor: Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.