Sanjin Strukic/PIXSELL

PRIPREMITE SE ZA NEOBIČNO VRIJEME: Ekstremno topli vikend, zatim slijede poplave, ali i SNIJEG!

Autor: A.P.

Ujutro u unutrašnjosti hladnije nego jučer, dok je u istočnoj Hrvatskoj uz najnižu temperaturu oko nule, pri tlu minus, te mraz i mjestimičnu maglu. Danju, uz barem djelomice sunčano vrijeme, oko 10 °C.

Petak će diljem Lijepe Naše biti sunčan, no na jugu Hrvatske se očekuje malo kiše. Oblačnije vrijeme za vikend, a posebice na Jadranu. Uz oblake očekuju se kiša i vjetar.

Ujutro u unutrašnjosti hladnije nego jučer, dok je u istočnoj Hrvatskoj uz najnižu temperaturu oko nule, pri tlu minus, te mraz i mjestimičnu maglu. Danju, uz barem djelomice sunčano vrijeme, oko 10 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednaka temperatura i stabilna atmosfera, ali poslijepodne može biti slabog do umjerenog južnog i jugoistočnog vjetra.

Sve češći će biti na sjevernom će Jadranu, a navečer i jači. Tijekom dana stabilno i većinom mirno, a prije toga – noćas i još ponegdje ujutro – umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita i s olujnim udarima, na otvorenome i jače valovito more. U gorju pak mjestimična jutarnja magla i slab mraz.

Vikend – južina

Opet ponovno toplije za vikend te i oblačnije, na Jadranu uz često i obilnu kišu, praćenu munjama i gromovima, te vjetrovitije, uz umjereno i jako, tijekom nedjelje se očekuje i olujno jugo i južni vjetar, a u ponedjeljak je velika vjerojatnost podjednako jakog jugozapadnjaka.

Nekima će južina smetati i u kopnenom području, u subotu će kiše biti uglavnom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, zatim gotovo posvuda. Najmanje, ponegdje možda i nimalo, u istočnim krajevima.

Stiže zahlađenje, ali i snijeg

Ponovno će nam idućeg tjedna biti hladnije, ponegdje vrlo vjerojatno i uz zimske uvjete. Planirate li vožnju gorskom Hrvatskom, stavite zimske gume i prije zakonskog roka, piše HRT.

Meteorolog RTL-a najavljuje da će idući tjedan vrijeme biti jedna od glavnih tema, nanizat će nam se više ciklona. Zato će prevladavati oblačno i tmurno vrijeme. Često će biti kiše, na Jadranu i obilne pa su moguće bujične poplave.

Tjedan će biti hladniji od srijede pa nadalje, te je u nizinama moguć i snijeg. Za sada se taj snijeg vidi u četvrtak uglavnom u zapadnim nizinama, a ne u Slavoniji.

Autor: A.P.