Sanjin Strukic/PIXSELL

Pripremite se na prave zimske uvjete: Zapuhe i snježne oborine

Autor: dnevno.hr

Pritom se na kopnu do subote vrijeme neće znatnije mijenjati, osim što će snježni pokrivač biti sve veći, u gorju i od metra, a valja upozoriti i na mjestimične 2, 3, pa i više puta veće zapuhe

Za razliku od prošlih tjedana, pa i mjeseci, s uglavnom relativno blagom zimom, sljedećih se dana valja pripremiti na prave zimske uvjete. Na sjevernom Jadranu će mjestimice biti snijega, ali i jake i olujne bure, gdjekad i s orkanskim udarima, a kiša će biti češća  obilnija prema jugu, gdje će biti juga. Zbog svega ovoga, ako možete, na put sljedećih dana najbolje ne krećite. A nakon snijega, od nedjelje se valja pripremiti i na temperaturu nisku kao rijetko kada potkraj veljače. Na kopnu će vrlo vjerojatno biti i cjelodnevnih minusa, a smrzavanja će biti i blizu mora. Naravno, podrobnije i pouzdanije prognoze ove hladnoće još slijede, ali bura, kiša, snijeg, u unutrašnjosti i deblji pokrivač – neprijeporni su. Prava zima!

Srijeda

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti kao i u utorak: oblačno, uz snijeg koji će stvarati novi snježni pokrivač. Uz povremeno umjeren, mjestimice na udare i jak sjeveroistočnjak i istočnjak temperatura će biti između -1 i 2 °C.

Podjednake vrijednosti, a i vrijeme, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu će snijega više biti u okolici Zagreba nego u samom gradu, gdje je najveća vjerojatnost njegova zadržavanja na tlu navečer i u noći na četvrtak.

Još obilnijega snijega bit će u gorju. Padat će i u unutrašnjosti Istre, a mjestimice i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i kiše. Ipak, glavno obilježje vremena bit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita na udare i orkanska, uz koje će more biti i valovito. Temperatura u gorju -4 do 0 °C, a u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu ujutro od -1 do 4 °C, na otocima i oko 6 °C, poslijepodne 6 do 9 °C.

Malo hladnije od prosjeka za ovaj dio veljače bit će i na kišovitom srednjem Jadranu, gdje su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a i snijeg, koji će češći biti u unutrašnjosti Dalmacije, mjestimice i uz zadržavanje na tlu. Puhat će bura i istočnjak, ponegdje i jak, na udare i olujan.

Na jugu također vjetrovito, ali zbog juga, uz koje more može biti i valovito. Uz kišu, gdjegod i obilniju, temperatura će biti od 6 do 12 °C.




Od četvrtka…

U četvrtak i petak na kopnu još bez znatnije promjene – oblačno, relativno vjetrovito i hladno, uz sve deblji snježni pokrivač. U gorju će snijega biti i više od metra, a valja upozoriti i na mjestimične 2, 3, pa i više puta veće zapuhe. Od subote manje snijega pa i oblaka, ali i niža temperatura – uz minuse, pa i cjelodnevne, u mnogim mjestima kao rijetko kada posljednjih dana veljače.

I na Jadranu će početkom novoga tjedna biti minusa i neuobičajene niske temperature, a prije toga će osjećaj hladnoće pojačavati često jaka i olujna bura, gdjekad i s orkanskim udarima. Češće i obilnije kiše bit će na jugu, gdje će se do petka zadržati većinom umjereno i jako jugo, dok će sjevernije biti i kiše i snijega.




Zbog svega ovoga, i na moru, a i na kopnu, ako možete, na put sljedećih dana najbolje ne krećite. A ako baš morate, pratite informacije DHMZ-a i HAK-a.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.