Nel Pavletic/PIXSELL

PRIPREMITE SE NA NAGLE PROMJENE: Vakula otkriva kakvo nam vrijeme slijedi nakon Velike Gospe!

Autor: dnevno.hr

'' Za očekivati je i barem poneko upozorenje na opasne vremenske pojave, koje će meteorolozi DHMZ-a objaviti u europskom MeteoAlarm sustavu, ne samo zbog ponovno često jake bure, s olujnim udarima, gdjegod možda ponovno i orkanskim, kao jučer i prekjučer", kaže Vakula.

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano vrijeme. DHMZ prognozira kako će na južnom Jadranu poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka postojati i mala mogućnost kratkotrajnog pljuska. Temperature će se uglavnom kretati 24 do 29, na Jadranu između 29 i 32 °C. Sutra će također biti pretežno sunčano, te vrlo toplo i vruće. U najsjevernijim krajevima krajem dana postoji i mala mogućnost lokalnog pljuska. Najviša dnevna od 27 do 32 °C, u gorju malo niža.

Početak tjedna bit će  sunčan, štoviše pretežno vedar i topliji od vikenda, vruć već danas na Jadranu, a sutra gotovo diljem Hrvatske, navodi glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Slijedi olujno nevrijeme? 

“No, već u srijedu stiže novo naoblačenje s mjestimičnom kišom i grmljavinom,ponegdje vjerojatno i olujnim nevremenom, možda i s tučom, najprije u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i na istoku i jugu Hrvatske. Za očekivati je i barem poneko upozorenje na opasne vremenske pojave, koje će meteorolozi DHMZ-a objaviti u europskom MeteoAlarm sustavu, ne samo zbog ponovno često jake bure, s olujnim udarima, gdjegod možda ponovno i orkanskim, kao jučer i prekjučer”, kaže Vakula.

Osim toga, nadodaje i da će se temperatura zraka ponovno sniziti, osobito u unutrašnjosti, pa će u većini središnje Hrvatske i u Gorskome kotaru već u srijedu poslijepodne biti hladnije i za oko 10 °C nego dan prije. Vakula najavljuje da će nestabilno, vjetrovito i relativno svježe biti  i u četvrtak.

Velika vjerojatnost stabilizacije vremena i smirivanja vjetra uz pretežno sunčano vrijeme, na Jadranu i vedro, te porast temperature, i zraka i mora slijedi nam od petka.

“I premda bi neki mogli pomisliti kako je prošlotjedno, i posebice ovotjedno zahladnjenje pokazatelj kraja ljeta, uostalom, i u prosjeku su dani poslije blagdana Velike Gospe sve manje topli, ove godine je velika vjerojatnost nastavka ljetnog ugođaja i u drugoj polovici mjeseca, pa i s barem ponekim vrućim danom, koji možda “zasluži” i upozorenje za toplinski val koji može djelovati na zdravlje”, kaže Vakula. “Naravno, te prognoze manje su pouzdane od ovih za nekoliko dana unaprijed”, dodaje Vakula.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.