Goran Stanzl/PIXSELL

PRIPREMITE SE NA ‘KAOS’: Dolazi rijetko kada doživljena HLADNOĆA!

Autor: dnevno.hr

Prognoze su prilično postojane – dolazak jako hladnog zraka sa sjeveroistoka je neprijeporan, pa se od nedjelje valja pripremiti na rijetko kada doživljenu hladnoću u ovom dijelu godine, pri čemu će snijega biti i ponegdje na dalmatinskoj obali. Prije toga, u petak i subotu još bez veće promjene – uz više ili manje snijega na kopnu, pa i mjestimice na sjevernom Jadranu, gdje će i dalje biti jake i olujne bure, dok će prema jugu biti juga, kiše, gdjegdje i obilnije, te iznadprosječne topline, prenos najavio je na HRT-u Zoran Vakula.

Petak – bez veće promjene…

U istočnoj će Hrvatskoj tijekom petka puhati često umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak, uz koji će temperatura biti čak i poneki stupanj viša od današnje, pa minusi uglavnom neće biti, čak ni ujutro. Oborine rjeđe nego danas. Štoviše, ponegdje će vjerojatno i izostati, što se ne može reći i za zapadnije krajeve, gdje će se osobito u noći i sutra prijepodne stvarati novi snježni pokrivač, gdjegod i veći od 10 centimetara, osobito na širem karlovačkome području. Uz povremeno umjeren, u gorju i jak sjeveroistočnjak temperatura će u nizinama biti oko 0 °C.

U gorju i dalje cjelodnevni minusi, a uz jaku pa i olujnu buru tako će se činiti i mnogima u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu, premda će temperatura biti od 3 do 8 °C. More valovito, mjestimice i jače valovito, na otvorenome i uzburkano. Osim u unutrašnjosti, snijega će biti i ponegdje na obali, a mjestimice je moguć i tanki snježni pokrivač.

U južnijim krajevima snijeg će uglavnom izostati, osim u višim dijelovima unutrašnjosti Dalmacije, ali će ponegdje biti obilnije kiše, te umjerenog i jakog istočnjaka, još češće juga, na udare gdjegod i olujnog. Temperatura zraka na srednjem će Jadranu biti čak i viša od prosječne ovog dijela veljače.

Relativno toplo i vjetrovito, uglavnom u noći i prijepodne i kišovito, bit će i na jugu Hrvatske. Uz jugo i istočnjak more će biti umjereno valovito i valovito, na otvorenome i jače valovito, a temperatura ujutro od 7 do 10 °C, poslijepodne i oko 14 °C.

U subotu manje oborine, a od nedjelje sve hladnije…




Podjednako toplo kao u petak na južnom dijelu Jadrana bit će i u subotu, kada će kiša većinom izostati, ali ne i jaka i olujna bura na sjevernom dijelu. Od nedjelje će bure biti uzduž cijelog Jadrana, ponegdje i s orkanskim udarima. Zbog nje, ali i jakog pada temperature, koja će mjestimice i uz more biti čak cijeli dan negativna, osim povremene mjestimične kiše, u mnogim će mjestima biti i snijega.

Naravno, još češći i obilniji bit će u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, dok će u sjevernijim krajevima ponegdje i izostati, osobito tijekom vikenda. Umjesto njega, probleme će stvarati hladnoća, i to kao rijetko kada zabilježena potkraj veljače. Pripremimo se na temperaturu već u nedjelju u mnogim mjestima nižu od -5 °C, a u prvom dijelu novoga tjedna često i nižu od -10 °C.

Dakle, vrijeme do nedjelje, premda u većini Hrvatske relativno hladno, zanemarivo je u odnosu na ono što slijedi u novome tjednu. Ledeni dani i najhladniji dio zime tek nam dolaze! Ne zanemarujte upozorenja stručnih službi.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.