Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

Primorsko-goranski savez protiv šatora u Srbu: Proustaška A-HSP vraća nas u vrijeme NDH

Autor: dnevno.hr

"Tolerantan odnos vlasti prema ovoj ustaškoj provokaciji usmjerenoj protiv Srba i svih kojima je preporučeno da se ne odazovu na predavanja o Domovinskom ratu u Srbu, eklatantan je primjer govora mržnje i poticanja na nasilje i teror", smatra primorsko-goranski savez.

Primorsko-goranski savez uputio je Predsjednicije Kolindi Grabar Kitarović otvoreno pismo  zbog okupljhanja  članova A-HSP-a u Srbu koji  na tom mjestu održavaju predavanja o Domovinskom ratu i četničkim zločinima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovana gospođo Predsjednice,

već nekoliko dana u Srbu traje okupljanje članova AHSP koji od 7. srpnja do 1. kolovoza na tom mjestu, kako navode, održavaju predavanja o Domovinskom ratu i četničkim zločinima. Nadležna policijska uprava i zadarski župan Stipe Zrilić u tome ne vide ništa sporno. Na službenim stranicama AHSP naveden je i raspored predavanja pred “četničkim spomenikom u Srbu“ i dosljedno se kad god se spomene pojam SRBI piše početnim malim slovom. Ili su pripadnici AHSP potpuno nepismeni i ne poznaju jezik zemlje za koju se, navodno, bore ili to namjerno rade. Sigurni smo da je to namjerno tako napisano kako bi se riječ “četnik“ izjednačila s riječju “srbi“.

Na taj nas način marginalna proustaška stranka, koju predvodi deklarirani ustašofil Dražen Keleminec, vraća u vrijeme NDH koja je pod Pavelićevom čvrstom rukom nastojala istrijebiti Srbe tretirajući ih sve kao četnike. Poznata je izjava i pitanje njemačkog generala Glaisea von Horstenaua, predstavnika njemačke vojske u NDH, poglavniku Paveliću u prisustvu njegovih suradnika kada je upitao Pavelića: „Recite mi iskreno, poglavniče, imate li vi zaista namjeru poubijati baš sve pravoslavce?“ Horstenau se nije protivio konačnom rješenju židovskog pitanja, ali je smatrao da će teror i ubijanje Srba, uključujući i ubijanja u Srbu i okolnim selima, “dovesti do kaotičnog stanja u kojem će njemačka vojska morati držati svoje trupe u NDH, umjesto da vojska NDH pomaže njemačkoj vojsci u ratnim naporima izvan NDH.“

Tolerantan odnos vlasti prema ovoj ustaškoj provokaciji usmjerenoj protiv Srba i svih kojima je preporučeno da se ne odazovu na predavanja o Domovinskom ratu u Srbu, eklatantan je primjer govora mržnje i poticanja na nasilje i teror.

Kako je Hrvatska u stanju da nema ni Vlade, a za koji se dan raspušta i Sabor, Vi ostajete kao jedini legitimni predstavnik vlasti u Hrvatskoj. Želimo vjerovati da Vaše izjave o zločinačkom karakteru NDH i potrebi distanciranja od totalitarnih režima, a vjerujemo i politika koje se danas vode na tragu politike tih režima, nisu bili samo dodvoravanje američkom povjereniku za holokaust, koji je nedavno naprasno posjetio Hrvatsku, već Vaš iskreni stav u koji duboko vjeruje.

Sigurni smo da ćete kao odgovorna državnica pozvati ministra unutrašnjih poslova RH da postupi u skladu sa zakonom, a kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga RH imate i daleko veće i šire ovlasti.

Vaši pozivi o jačanju zajedništva ostaju vapaj očajnika u pustinji ako ne reagirate u slučaju ove eklatantno proustaške provokacije jedne marginalne stranke koja u prijateljskoj Njemačkoj teško da bi mogla raditi ovo što radi u Hrvatskoj.

Očekujući Vašu reakciju, srdačno pozdravljamo i izražavamo podršku Vašim izjavama o važnosti antifašizma u današnjem hrvatskom društvu i osudi svih totalitarnih režima i politika koje slijede takve režime.”

Autor: dnevno.hr

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI