Damir Spehar/PIXSELL

PRIJAVITE NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA: Saznajte što sve ne smijete raditi sutra!

Autor: A.P.

"Tvoj glas je snažan, važan i potreban - to je građanska odgovornost", naglasili su iz TIH-a. Osim toga građanima su poručili da na biralištima budu istinski sudionici izbornog procesa, a svim sudionicima izbornog natjecanja da budu dostojanstveni i u porazu i u pobjedi.

Na dan izborne šutnje i svega dan uoči parlamentarnih izbora iz Transpanrency International Hrvatska (TIH) pozvali su birače da izađu na izbore, promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale zainteresirane da svojim djelovanjem ne utječu na izborni postupak.

“Tvoj glas je snažan, važan i potreban – to je građanska odgovornost”, naglasili su iz TIH-a. Osim toga građanima su poručili da na biralištima budu istinski sudionici izbornog procesa, a svim sudionicima izbornog natjecanja da budu dostojanstveni i u porazu i u pobjedi.

Također su izvijestili da ih građani mogu kontaktirati uoče li nepravilnosti u izbornom procesu i to u subotu, 10. rujna i na dan izbora, u nedjelju 11. rujna, od 6 do 23 sata na telefon 4830 653 i mobitel 091 22 32 011 te na [email protected]

Evo kako glasati

DIP je danas ponovno podsjetio birače da se to ne smije raditi. Na biračkim mjestima ne smiju se koristiti mobiteli niti fotografirati glasački listići.

“Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka”, naglašava DIP.

Povjerenstvo podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno propisuje da je “birač slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje” te da “nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju”.

Povjerenstvo posebno upozorava da bi fotografiranje glasačkih listića po nagovoru, prisili ili zbog obećane nagrade moglo podrazumijevati ponašanje suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama. Upućuje i na odredbe Kaznenog zakona kojima se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.