Novinar

PREŠUTJELI! Za vrijeme komemoracije u Jasenovcu uhitili ratnog vojnog invalida i optužili za ZLOČIN IZ MRŽNJE!

Autor: Snježana Vučković

Pročitajte

Stipa Vulić, časnik hrvatske vojske, 60%-tni HRVI i zapovjednik obrane Novske, ovih je dana, u vrijeme komemoracije na Jasenovcu doživio strahovito poniženje od strane institucija države za koju se borio.

Na privatni posjed Stipe Vulića u Jasenovcu je, naime, 22.04. ove godine nahrupilo 4-5 policajaca te ga urlajući, bez uhidbenog naloga, privelo i odvelo u pritvor ubog “vrijeđanja tuđih osjećaja”, a usput su mu “prišili” i prijetnje. Iako je zbog činjenice da je Stipin posjed na samom ulazu u spomen područje Jasenovac veliki broj medija zabilježio brutalno i neosnovano privođenje ratnog vojnog invalida teškog 59 kilograma, ovaj sramotni incident nitko nije objavio…

No, što se, zapravo, dogodilo i zašto je došlo do privođenja, objasnio nam je sam Stipa Vulić:

– Četiri godine bio sam zapovjednik obrane Novske. U vrijeme rata upravo je spomen područje bilo pod mojom inderencijom i učinio sam sve kako se spomenik žrtvama ne bi oštetio. Tada nisam ni slutio da će mi na ovaj način biti zahvaljeno – kazao nam je Stipa, iako se u njegovom tonu nije mogla osjetiti ni ozlojađenost, a niti ljutnja, što je bilo za očekivati nakon što smo doznali kompletnu priču:

– Iako sam zbog svoje invalidnosti umirovljen, imao sam ideje i želio sam raditi i biti koristan. To sam i uspio otvaranjem šljunčare u zoni spomen parka Jasenovac. Stvorio sam vrlo uspješno poduzeće (MALIBU-PROMET) koje je zapošljavalo 30-tak stručnih i osposobljenih radnika, posjedovalo 5 samohodnih brodova, 5 remorkera, 15 pontona, nekoliko utovarivača, dizalica i da ne nabrajam što sve ne. Unatoč poslu koji je cvjetao i činjenici da je zaposlen toliki broj ljudi, 2012. godine Čobanković (tadašnji ministar poljoprivrede) i državni tajnik Krmek naprasito, bez obrazloženja, donosne bezumnu odluku o ukidanju koncesija na šljunčarenje, te tim potezom preko noći uništavaju cijelu jednu granu gospodarstva. Tako je uništeno i moje poduzeće… – smireno nam priča hrvatski branitelj koji je u jednom periodu bio i odličan poduzetnik.

Naknadno je objelodanjeno kako su Čobanković i Krmek ovu odluku donijeli iz čiste lijenosti jer je EU tražila ispunjavanje brojnih papira i obrazaca, pa je za njih bilo jednostavnije “zatvoriti” ovu priču i ukinuti koncesiju.SDP je naknadno koncesiju vratio, no ona do dana današnjeg nije zaživjela i naš sugovornik sve od tada bije pravne bitke. A onda se odlučio i na mirni prosvjed:

– Kako smo mi brodovlasnici godinama bezuspješno prosvjedovali tražeći od nadležnih rješenja, odlučio sam iskoristiti trenutak dolaska predstavnika vlade u Jasenovac 22.04. ove godine te mirnim prosvjedom skrenuti pozornost na gore navedene neriješene probleme. Tako sam na ulazu na bivšu šljunčaru na jednom od pontona nacrtao svoju poruku vladajućima koja je, očigledno, krivo protumačena. Upali su mi na posjed i uhapsili me zbog “vrijeđanja tuđih osjećaja nacističkim znakom” što stoji i u optužnom prijedlogu. Međutim, ja sam nacrtao simbol sreće i blagostanja za koji tvrde da je nacistički, a on je potpuno drugačiji jer krakovi na suprotnoj strani od navedenog. Sutradan sam odveden istražnoj sutkinji u Sisak koja me pustila iz pritvora, ali 25.04.2016. ponovno sam uhićen i žurno odveden u Sisak sucu za prekršaje pod optužbom „zločin iz mržnje“ – kazao je Stipa Vulić, ratni vojni invalid čiji je organizam dodatno teško oštećen zbog uboda zaraženog krpelja, pa je između ostalog obolio i od neuroboreiloze. Ovaj hrvatski branitelj protiv kojeg je sistem učinio sve što je mogao tvrdi da poruke koje je odaslao svakako nisu poruke ljubavi, ali da one nisu upućene žrtvama Jasenovca već pojedinima koji su došli na komemoraciju a koji su kumovali njegovoj sudbini.




Dnevno.hr
Dnevno.hr

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.