Miranda Cikotic/PIXSELL

PREMIJER NAKON 2 DANA APOKALIPSE: ‘Nije bilo nikakve stihije, sustav je reagirao kako treba’

Autor: dnevno.hr

Prikupit će župan sve te informacije i ukoliko dođe do toga, proglasiti elementarnu nepogodu. Vlada će nastojati naći sredstva kako bismo sanirali tu štetu", rekao je Plenković. 

Premijer Andrej Plenkoović došao je u u utorak ujutro u Split

Prvi sastanak održao se  u 9.30 u zgradi županije.

“Upravo smo završili županijski krizni stožer povodom ovog požara koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak počeo blizu Tugara. Želim zahvaliti vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, svim građanima koji su svojim naporima branili kuće, pripadnicima IV. gardijske brigade, pripadnicima Torcide, svima koji su se borili za lokaliziranje ovoga požara. On je prema informacijama Dražena Glavine zasad u najvećoj mjeri pod kontrolom”, rekao je Plenković. požar se gasi i lokalizira. Ovo je jedan od 14 požara koja su u protekla 3 dana izbila u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Trenutno je angažirano 159 vozila, više od 700 vatrogasaca i pripadnika vojske. Nove vatrogasne jedinice pristigle su iz središnje Hrvatske, jedna solidarnost i kvalitetna organizacija svih vatrogansnih postrojbi na razini Republike Hrvatske funkcionira. Vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je interesantan iz razloga što je praktički došao do kuća izvući određene poruke”, rekao je Plenković.

“Mislim da je odrađen sjajan posao, želim zahvaliti i potpredsjedniku Vlade, Damiru Krstičeviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, gradonačelniku Splita na angažmanu koji su uložili. Vjerujem da ćemo u kontekstu novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti imati na umu da kad radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima i na bolji i učinkovitiji način preveniramo požare i gasimo ih. Hrvatska je mediteranska zemlja i nismo jedini koje pogađaju požari. Desetak kuća i objekata je izgorjelo, uglavnom nenaseljenih. Prikupit će župan sve te informacije i ukoliko dođe do toga, proglasiti elementarnu nepogodu. Vlada će nastojati naći sredstva kako bismo sanirali tu štetu”, rekao je Plenković.

“Sustav je reagirao upravo onako kako je trebao reagirati. Glavni koji reagiraju su vatrogasci, županijsko zapovjedništvo, koje ima cjelovitu informaciju što se događa u cijeloj županiji. Prema potrebi procjenjuje se koliki je potreban dodatni angažman. Nije bilo nikakve stihije. Dobro je da ljudi koji žele pomoći mogu pomoći, ali to mora biti u koordinaciji.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku Kriznog stožera sudjelovali su i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.