Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Politička priča Ante Čačića: ‘Uvijek ću glasati za HDZ’

Autor: I. Delić

Politika i sport u Hrvatskoj očito idu ruku pod ruku

Ante Čačić ostaje izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i nakon Europskog prvenstva koje se posljednjih tjedana odigravalo u Francuskoj. Nije to pretjerano iznenađujuća odluka, kao što malo koga više može iznenaditi činjenica da čelni ljudi hrvatskog sporta nerijetko koketiraju s politikom i političarima. Čačić je na instrukcije iz tog područja života mogao poći kod Zdravka Mamića koji ga uostalom prema kazivanjima upućenih instruira i o brojnim drugim nogometnim potezima, do te mjere da je više samostalno novorođenče nego izbornik. O svojim političkim afinitetima i strastima Čačić je progovarao u davno objavljenom intervjuu na portalu tjedno.hr. Riječ je o razgovoru koji je svjetlo dana ugledao u rujnu 2012. godine, nedugo nakon što se s Dinamom u pretkolu Lige prvaka provukao kroz ušicu igle protiv bugarskog Ludogoreca, a potom i moldavskog Šerifa te uveo Dinamo u Ligu prvaka. Već tada spominjalo se kako bi Čačić mogao biti taj koji će zamijeniti Niku Kovača. Tog ranog rujna nakon što je uveo Dinamo u Ligu prvaka, i sam je vjerojatno znao da je za mnoge u Hrvatskoj nogometni anonimus.

-Počeo sam u Prigorju iz Markuševca, gdje sam bio i igrač i došao sam do Lige prvaka. Proživljavam hrvatski nogometni san – kazuje tada uspoređujući Dinamo s Vatikanom.

-Dinamo je kao Vatikan, mi smo u Hrvatskoj izolirani i povlašteni kao Vatikan u Rimu. Živimo znatno bolje nego brojni drugi građani i ovdje nema razloga za nezadovoljstvo – istaknuo je Čačić, govoreći kako je naglo odustao od karijere igrača u Prigorju iz Markuševca, odlučivši se za trenersku karijeru. Po okončanju tečaja za trenera svoje znanje pretakao je na matični klub, a zatim iskustvo stječe u osam prvoligaških klubova. Neko vrijeme bio je pomoćnik Iliji Lončareviću na klupi reprezentacije Libije. Tada je upoznao i jednog od sinova kasnije svrgnutog i pogubljenog libijskog vladara, pukovnika Moamera Gadafija.

-Upoznao sam samo njegovog sina Mohameda koji je bio predsjednik nogometnog saveza. Na Mediteranskim igrama smo prvu utakmicu protiv Italije izgubili, ali smo igrali odlično i nakon utakmice je došao i čestitao nam. Nije htio ući u svlačionicu nego nam je čestitao ispred, došao je s majkom, prvom Gadafijevom ženom. Mohamed je bio izuzetno fin i kulturan čovjek, sve što se piše o njemu ne odgovara istini – prepričao je Čačić koji je završio Kineziološki fakultet, a imao je i servis za popravak televizora u zagrebačkoj Ilici sve dok nije postao trener Zadra. Odgovorio je te prigode i na pitanje o rodbinskim vezama s Radimirom Čačićem. – Nismo u rodu. Moj otac je iz Benkovca, a oni su iz drugog kraja. Radimir Čačić je dosta lijevo, a ja naginjem desno – kazao je, dodavši kako od sadašnjeg HDZ-a više cijeni onaj Tuđmanov, iako glasačke navike ne misli mijenjati.

Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI