Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Kolindin, Josipovićev i Pusićkin miljenik spasio Ivu Goldsteina!

Autor: I. Delić

Još jedan neobičan potez kojem svjedočimo dok se političke stranke sastavljaju i preslaguju.

Najave rošada u diplomaciji izazvale su pravu paniku među veleposlanicima, a među takvima prednjačili su Joško Paro i Ivo Goldstein. No, kako za sada stvari stoje, prije završetka parlamentarnih izbora pa sve do formiranja nove Vlade do smjene veleposlanika u SAD-u i Francuskoj neće doći, iako je najavljivano kako bi Goldsteina juniora trebao zamijeniti povjesničar Ivo Banac. Na dužnosti će do daljnjeg ostati i veleposlanica u Crnoj Gori Ivana Sutlić-Perić. Međutim, valja znati kako je riječ o proceduralnim razlozima, jer smjena ovoga trojca na čekanju je stoga što suglasnost za nastavak procedure mora dati saborski odbor za vanjsku politiku. Istoga pak predvodi Joško Klisović iz SDP-a koji je odbio sazvati sjednicu Odbora oduzimajući tako Oreškovićevoj vladi mogućnost za razrješenje triju veleposlanika.

Inače, već i sama najava rotacija u diplomaciji izazvala je nemire u obitelji Goldstein te je ovaj navodno osobno nazvao premijera Oreškovića moleći ga da ostane u francuskoj metropoli čak i po isteku mandata. Goldstein je na diplomatsku dužnost imenovan još 2012. i ove godine trebao bi mu isteći mandat koji je po Zakonu o vanjskih poslovima propisan na četiri godine. Sami Klisović koji je zaštitio Goldsteina i ekipu miljeniak je bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je za njega svojedobno govorio kako se radi o osobi blistave diplomatske karijere. Dobro upućeni tvrde da je riječ o osobi koja se okreće onako kako vjetar puše, a o toj putanji zorno svjedoči i njegova biografija.

Prvotno je dotični bio šef kabineta tada ministrice vanjskih poslova, danas hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Nakon smjene vlasti odlazi na mjesto predstojnika Ureda predsjednika Ive Josipovića, a ulaskom u Partiju postaje krucijalna karika Kukuriku vlade i jedan od ključnih kreatora hrvatske vanjske politike. Skrasio se tako u ministarstvu vanjskih poslova koje je vodila Vesna Pusić, kao njezin zamjenik. Klisović je inače donedavna bio zaposlen i u Atlantic-grupi, hrvatskog tajkuna Emila Tedeschija. Supruga Joška Klisovića, koji je nekoć bio šef Odjela za analitiku Ministarstva vanjskih poslova, kao tekstilni tehnolog zapošljava se u Ministarstvu europskih integracija te se stoga ovaj našao u centru medijske pažnje. Gostujući u Kazahstanu kao zamjenik ministrice Pusić dao je službeni intervju za ondašnju državnu informativnu agenciju te na pitanje novinara što Hrvatska može ponuditi Kazahstanu kazao: “Na žalost, ne mogu odgovoriti na to pitanje jer mi treba više vremena da bih vam pribavio više informacija o širem području interesa za kazahstanske gospodarstvenike u Hrvatskoj!”

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI