Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Srba u RH požalili se Vučiću na Pupovca: ‘Predsjednik SNV-a zbog osobnih interesa pokušava zavaditi Srbe’

Autor: dnevno.hr

"Srpsko narodno vijeće (SNV) dobivalo je i dva milijuna eura godišnje za razvoj i jačanje srpskih institucija na terenu, a ta sredstva nažalost SNV distribuira prema kriterijima političke podobnosti", poručuju.

Četiri predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine, Jovica Radmanović iz Primorsko-goranske županije, Milan Rašula iz Istarske županije, Mićo Zatezalo iz Karlovačke županije i Veljko Džakula iz Požeško-slavonske županije u utorak su uputili otvoreno pismo predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u kojem mu zahvaljuju što su ih njegovi savjetnici primili na razgovor. U nastavku su se požalili na rad i ponašanje čelnika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca.

Njihovo otvoreno ipismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Srbije,

Želimo da iskažemo veliku zahvalnost što ste u periodu Vaših najaktivnijih državničkih obaveza, posjeta Francuskoj, puta za Ameriku i dolaska premijera Rusije Medvedeva, posvetili vrijeme našem dopisu i organizirali naš prijem u kabinetu Vlade RS.

U izuzetno otvorenom i konstruktivnom dijalogu upoznali smo Vaše savjetnike o načinu funkcioniranja legitimno izabranih Vijeća srpske nacionalne manjine u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, te zaključili da je od izuzetne važnosti direktna i pravovremena komunikacija. U tom smislu smo od Vaših savjetnika dobili izravne kontakte i linkove sa Vladom RS.

Najveću pažnju u razgovoru posvetili smo očuvanju etničkog i kulturnog identiteta srpskog naroda u Hrvatskoj, a posebno stvaranju uvjeta da se za gotovo 16000 djece srpske nacionalnosti (podatak iz zadnjeg popisa stanovništva), osigura nastava na srpskom jeziku po jednom od modela koji predviđa sustav obrazovanja manjina u Hrvatskoj.  Nama je na terenu teško ustrajati u borbi s asimilacijom, koja je jedan od najvećih problema Srba u Hrvatskoj, iz razloga što su financijska sredstva koja odobrava Vlada RH za jačanje
srpskih institucija centralizirana.

Srpsko narodno vijeće (SNV), koje se predstavlja kao nacionalna koordinacija, a u stvari je udruženje  građana, dobivalo je i dva milijuna eura godišnje, za razvoj i jačanje srpskih institucija na terenu, a ta sredstva nažalost SNV distribuira prema kriterijima političke podobnosti, zanemarujući stvarne potrebe svakog županijskog manjinskog vijeća.

Također, obzirom na situaciju i nažalost lošu komunikaciju SNV-a prema nama, nemamo detaljne informacije ni uvid koliko je Vlada RS do sada pomagala SNV i što se od tih sredstava stvarno riješilo za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Imamo samo informacije koje bismo naravno željeli podijeliti i provjeriti s Vama, a to su, da je Vlada RS ove godine financijski pomogla SNV sa iznosom približnim 30.000.000,00 [RSD] (ili u
protuvrijednosti oko 240.000,00 [EUR-a]). Podsjećamo da je svrha SNV-a da svojim djelovanjem potiče jačanje srpskih institucija i organizacija u RH, nemamo podatke da je nešto od navedenih sredstava dospjelo za projekte i pograme organizacija i institucija kao što su ZVO, SKD „Prosvjeta“ te županijska manjinska vijeća, koje su od neupitne važnosti za srpsku zajednicu u RH. Iz navedenih razloga predlažemo da se provjeri transparentnost namjenskog trošenja dodijeljenih sredstava, sve iz razloga jednakopravne zastupljenosti u komunikaciji svih Srba u RH prema našoj matici Srbiji.

Izražavamo svoje zadovoljstvo pri uspostavljanju ponovnog kontakta s maticom te očekujemo da ćemo u budućnosti biti ravnomjerno uključeni u sve programe namijenjene očuvanju srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta u RH.  Smatramo da su decentralizacija financijskih sredstava, veća subordinacija i protok informacija i službeni stavovi naše matične države kad su Srbi u regiji u pitanju, osnova naše daljnje perspektive i budućnosti naše djece i budućih generacija Srba u Hrvatskoj.

Mi jesmo za jedinstvo i sinergiju svih srpskih organizacija i institucija, sa ciljem očuvanja kulturne autonomije i nacionalnog identiteta. Po nama su neprihvatljiva događanja u skupštini SKD „Prosvjeta“, gdje predsjednik SNV-a zbog svojih osobnih interesa pokušava zavaditi Srbe na duhovnoj osnovi, suprotstavljajući Mitropolita Porfirija g. Siniši Ljubojeviću, legitimno izabranom predsjedniku, čime se razbija jedinstvo SKD „Prosvjeta“ te šalje ružna poruka i srpskom i većinskom narodu u Hrvatskoj, o čemu smo upoznali Vaše savjetnike.

SKD „Prosvjeta“ je izuzetno važna institucija za opstojnost Srba u Hrvatskoj, njenu imovinu i infrastrukturu želimo pod svaku cijenu sačuvati pa su nam neprimjereni ovakvi pokušaji destabilizacije srpskog korpusa na duhovnoj razini. Očekujemo da Vlada RS i Uprava za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji jednakom
pažnjom prate rad i aktivnosti svih naših organizacija i zajednica, a ne da se samo zaustave u Zagrebu i razgovaraju isključivo s udruženjem SNV koje ne priznaje legitimne predstavnike koji zastupaju 1/4 Srba u Hrvatskoj.

Još jedanput velika zahvalnost Vama i Vašim savjetnicima na zaista srdačnom prijemu i konstruktivnom dijalogu”, stoji u pismu koje su potpisali Jovica Radmanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Milan Rašula predsjednik Vijeća Istarske županije, Mićo Zatezalo, predsjednik Vijeća Karlovačke županije te Veljko Džakula, predsjednik Vijeća Požeško-slavonske županije.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.