biskupija-sisak.hr

Predstavljana knjiga ‘Zrin 1943. – Svjedoci komunističkog zločina’

Autor: dnevno.hr/biskupija-sisak.hr

Ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Cvitkušić rekao je kako je ova knjiga odaziv na poziv svetog pape Ivana Pavla II. da ne zaboravimo svoje mučenike nego da im sačuvamo spomen.

Predstavljanje nove knjige publicista Damira Borovčaka „Zrin 1943. – Svjedoci komunističkog zločina“ održano je u srijedu 7. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Knjigu su okupljenima predstavili sisački biskup Vlado Košić, ravnatelj Zaklade za gradnju Crkve Našašća sv. Križa u Zrinu mons. Marko Cvitkušić, predsjednik Odbora za gradnju crkve u Zrinu Matija Petanjak i autor Damir Borovčak.

Ovo je druga Borovčakova knjiga posvećena Zrinu i stradalim Zrinjanima i nastavak je knjige „Zrin 70 godina poslije komunističkog zločina“ objavljene 2013. godine. Izdana je u biblioteci Hrvatski martirologij Sisačke biskupije te uz brojne dokumente donosi ovjerena svjedočanstva Zrinjana koji su preživjeli komunistički zločin iz rujna 1943. godine gdje je ubijen svaki treći stanovnik od gotovo 900 stanovnika koliko ih je do Drugog svjetskog rata tu živjelo.

Na početku sve okupljene, a posebno Zrinjane i njihove potomke pozdravio je biskup Košić posebno zahvalivši autoru na njegovom neumornom istraživanju i prikazivanju istine. Biskup je istaknuo kako su prava vrijednost i težina ove knjige upravo svjedočanstva preživjelih te kako se nada da će uskoro nakon tri godine problema s otkupom zemljišta krenuti gradnja crkve u Zrinu koja će na svojim zidovima imati ploče s imenima svih poginulih Zrinjana.

Ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Cvitkušić rekao je kako je ova knjiga odaziv na poziv svetog pape Ivana Pavla II. da ne zaboravimo svoje mučenike nego da im sačuvamo spomen. „Preživjeli Zrinjani i njihovi potomci, raspršeni po svim krajevima svijeta, žive i svjedoče svoje bogoljublje i domoljublje. Već 20 godina s prijateljima i znancima dolaze u Zrin te se na ovoj mučeničkoj grudi slave svete tajne naše vjere, sjećajući se žrtava Zrina, mole Gospodina da istina o Zrinu dopre do srdaca odgovornih, kako bi se čula istina o zločinu, ispravila nepravda prognanima i svima protjeranima vratila njihova oteta imovina. Gospodin je čuo njihove vapaje i jednog od njihovih potomaka fra Ivicu Petanjka, Sveti Otac je imenovao krčkim biskupom“, ustvrdio je mons. Cvitkušić zahvalivši još autoru i preživjelim Zrinjanima i njihovim potomcima koju su „dali svoje pisane iskaze o paklenoj mržnji partizanskih oslobodilaca, usmjerenoj na Zrin i Zrinjane“.

Autor: dnevno.hr/biskupija-sisak.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.