Davor Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Plenković u službenom posjetu Ukrajini

Autor: dnevno.hr

U Kijevu je organiziran gospodarski forum na kojem će se tržištu s više od 45 milijuna stanovnika predstaviti 75 uglednih hrvatskih tvrtki, te razgovarati sa stotinjak potencijalnih ukrajinskih partnera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravit će 20. i 21. studenoga 2016. u službenom posjetu Ukrajini, gdje će se susresti s predsjednikom ukrajinske Vlade Vladimirom Grojsmanom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, predsjednikom Vrhovne Rade Andrejem Parubijem i potpredsjednicom Vrhovne Rade Irynom Gerashcenko.

Radi se o važnom vanjskopolitičkom susretu koji je dogovoren još u rujnu ove godine, kad je Andrej Plenković boravio u Kijevu kao potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskoga parlamenta i predsjednik parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine i Europske unije.

U hrvatskom izaslanstvu bit će i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Bakota.

U Kijevu je organiziran gospodarski forum na kojem će se tržištu s više od 45 milijuna stanovnika predstaviti 75 uglednih hrvatskih tvrtki, te razgovarati sa stotinjak potencijalnih ukrajinskih partnera.

Ukrajina je prepoznata kao država s kojom bi Republika Hrvatska u perspektivi mogla ostvariti visoku razinu suradnje u nizu područja kao što su gospodarstvo, kultura i znanost. Stoga je na sjednici Vlade u četvrtak u Vukovaru, osnovana Radna skupina za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine koja će u svrhu intenziviranja i unaprjeđenja cjelokupnih bilateralnih odnosa te ostvarenja pojedinih zadaća poduzetih u realizaciji tih ciljeva, koordinirati radom između resora državne uprave. Radna skupina osnovana je s tri cilja:

Unaprjeđenje kulturne, znanstvene i gospodarske suradnje

Pomoć Ukrajini u procesu pristupanja Europskoj uniji prenošenjem iskustava iz vlastitog europskog puta




Pomoć pri mirnoj reintegraciji temeljem vlastitih iskustava

Sve aktivnosti koordinirat će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

U Kijevu će biti potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji u području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica, Protokol o izmjenama i dopunama Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima te Dodatni protokol Ugovoru o poticanju i zaštiti ulaganja između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.