Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora na sastanku s Čovićem: ‘Hrvati u BiH moraju stvoriti jasnu viziju i strategiju’

Autor: dnevno.hr

Božo Petrov rekao je da je cijela ova situacija pokrenula i raspravu o statusu Hrvata u BiH. Hrvati pridonose boljoj budućnosti Bosne i Hercegovine jer utjelovljuju otklon i separatističkoj i unitarističkoj viziji BiH.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov sastao se danas s hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem. Uz predsjednika Sabora sastanku su nazočili i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, potpredsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Miro Bulj te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.​

Glavna tema radnog sastanka bila je aktualno uhićenje deset ratnih časnika Hrvatskoga vijeća obrane s prostora Bosanske Posavine.

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović istaknuo je kako uhićenja ratnih časnika Hrvatskoga vijeća obrane negativno utječu među ostalim i na proces pristupanja BiH Europskoj uniji.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izrazio je zabrinutost povodom navedenih događaja te dodao kako će Hrvatska nastojati koordinirano pomoći te davati podršku u rješavanju statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini i to zajedničkim angažmanom Ureda predsjednice, Hrvatskoga sabora i Vlade RH.

Božo Petrov rekao je da je cijela ova situacija pokrenula i raspravu o statusu Hrvata u BiH. Hrvati pridonose boljoj budućnosti Bosne i Hercegovine jer utjelovljuju otklon i separatističkoj i unitarističkoj viziji BiH.

Otklon od takvih vizija i poštivanje ustavne ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i građana je jedini put koji BiH vodi ka EU integracijama. Hrvati u BiH moraju stvoriti jasnu viziju i strategiju pa će tada i podrška iz RH dobiti puni smisao.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.