Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSJEDNICA ZADIVILA: Zaplesala drmeš s Kićom Slabincem (VIDEO)

Autor: I.G.

Kolinda Grabar Kitarović pokazala je da zna uživati i biti opuštena među svojim narodom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Đakovu sudjelovala na otvorenju 50. “Đakovačkih vezova”, tradicijskoj manifestaciji narodnog kulturnog stvaralaštva.

Čestitajući svim sudionicima i organizatorima na doprinosu u organizaciji jubilarnih “Đakovačkih vezova”, Predsjednica Republike kazala je kako pola stoljeća “Đakovačkih vezova” mnogo govori o našem narodnom karakteru.

“Govori nam prije svega o duhu hrvatskoga čovjeka, koji i u vrijeme kada se naše nacionalno ime potiskivalo nije dopustio da nestanu naši običaji, naša pjesma, kola i drmeši“, kazala je Predsjednica. Dodala je kako je u jednostavnim, ali životnim pučkim stihovima sačuvan naš nacionalni identitet i naša samobitnost. „Đakovački vezovi“ održavali su se i u godinama kada su granate padale na katedralu i na grad, i „ kada su bombe umjesto plugova orale njive naše ravnice i živjeli su iz slavonskog inata, ali još više iz slavonske ljubavi za rodnu grudu hrvatske domovine”, kazala je Predsjednica.

Izrazivši zadovoljstvo dolaskom velikog broja folklornih skupina iz Hrvatske i iz susjednih zemalja, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako joj je posebno drago vidjeti folklorne skupine naših iseljenika, “kojima ni vrijeme ni prostor nisu istrgnuli iz srca stari zavičaj i domovinu niti im je bilo teško prijeći tisuće kilometara da dođu ovdje, među svoje, gdje srce kuca jače, a pjesma nas naša sve zajedno grli”.

No više od govora Predsjednice sve prisutne oduševio je ples Kolinde Grabar Kitarović i Kiće Slabinca. Predsjednica je zaplesala je jedan od najpopularnijih narodnih plesova, drmeš, sa poznatim pjevačem. Uživala je i u pjesmama i pokazala da zna repertoar Kiće Slabinca.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.