PREDSJEDNICA REPUBLIKE DALA PETROVU ROK DO ČETVRTKA: Nekonstituiranje Sabora bila bi neviđena blamaža!

Autor: Dražen BOROŠ

Ostaje upitno što će biti ukoliko se Sabor ne konstituira - prvi puta od neovisnosti, jer je teško vjerovati da će do četvrtka netko skupiti parlamentarnu većinu budući da HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji nasušno treba potpis 15 MOST-ovih zastupnika i dva manjinca – Srbina i Albanke koje navodno "imaju", a SDP-u i koaliciji "Hrvatska raste" treba još Bandić sa svoja dva zastupnika i najmanje šest MOST-ovaca i HDSSB koji je obećao svoju potporu bude li trebalo, ali ne i potpis na koalicijski ugovor.

Činjenica da se Predsjednica Republike na konzultacijama krajem tjedna odlučila na posve neobičan potez – konstituiranje Sabora bez da je prethodno imenovala mandatara nove vlade, odnosno da je dobila potvrdu o parlamentarnoj većini, može značiti samo jedno: Predsjednica više ne želi čekati i svojim je činom htjela potaknuti sve aktere a posebice MOST-ovce da se konačno odluče što će napraviti sa svojih 19 mandata.

Dakle, idući tjedan treba se održati konstituirajuća sjednica Sabora RH, a on će i formalno biti konstituiran onog trenutka kada bude izabran predsjednik Sabora. Zakon predviđa kako do izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva (znači SDP-ovac Josip Leko), a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik a to je sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Privremeni predsjedatelj do izbora novog predsjednika Sabora ima sva prava i dužnosti predsjednika Sabora u odnosu na predsjedanje sjednicom i tek nakon izbora novog on mu prepušta predsjedanje sjednicom.

Nakon što je Sabor konstituiran, izvodi se himna Republike Hrvatske, bira se Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje verificira mandate, nakon čega novoizabrani zastupnici polažu prisegu – »Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak RH« – i tek od trenutka kada izgovore te riječi vrijede im sva prava i obveze koje proizilaze iz Ustava i Zakona.

Osim predsjednika Sabora i MIP-a na konstituirajućoj sjednici Sabor mogu se birati i potpredsjednici Sabora, tajnik, Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove te druga radna tijela, ali i ne moraju.

Milanović ima Pupovca i ostale, Karamarko Raškovića i Albanku

Dakle, ostaje upitno što će biti nakon što se Sabor ne konstituira, jer je teško vjerovati da će do četvrtka netko skupiti većinu budući da HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji nasušno treba potpis 15 MOST-ovih zastupnika i dva manjinca – Srbina i Albanke koje navodno “imaju”, a SDP-u i koaliciji “Hrvatska raste” treba još Bandić sa svoja dva zastupnika i najmanje šest MOST-ovaca, jer je HDSSB obećao svoju potporu bude li trebalo, ali ne i potpis na koalicijski ugovor.




Sve u svemu u četvrtak bi moglo biti zanimljivo. Naime, sve se odluke u sabornici donose elektronskim (polutajnim) glasovanjem, pa bi i tu stega i naređenja mogla pasti u vodu kada dođe stani pani. Ukoliko pak netko uspije dobiti većinu za svog predsjednika to će automatski značiti i većinu, pa bi u tom slučaju Predsjednica Republike bila u daleko lakšem položaju, jer ne bi morala kompromitirati svoju poziciju i davati mandat za sastav vlade osobi koja je relativni pobjednik izbora ili pak osobi koja raspolaže s više ali opet nedovoljno potpisa za natpolovičnu većinu u Saboru.

Osim što bi takav rasplet “spasio” predsjednicu, on bi spasio i onoga tko je savjetovao Kolindu Grabar Kitarović da preuzme rizik nekonstituiranja Sabora što bi bilo prvi put u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Ukoliko se to dogodi najveću odgovornost će dakako snositi akteri političkog cirkusa kojem smo svjedoci od izbora 8.studenog. Jedino pozitivno u slučaju ne konstituiranja novog saziva Sabora je to što novi saborski zastupnici neće moći ostvariti svoja prava, odnosno hrvatski građani neće morati uz 75 starih zastupnika koji se više neće vratiti u klupe financirati isto toliko novih koji bi davanjem prisege stekli uvjete za punu saborsku plaću šest mjeseci i 50 posto u drugih šest mjeseci.

Cirkus bez sretnog završetka




Jasno sada se pritisak i odgovornost preselila potpuno na stranu Bože Petrova i njegovih. Naime, s lijeve strane dobili su odgovore na sva svoja traženja, vrlo iscrpno i temeljito s rokovima i točnim redoslijedom poslova (SDP im je odbio tek nekoliko zahtjeva vezanih uz nadzor tajnih službi tvrdeći kako bi to vodilo u represiju i nekoliko iz poljoprivrede koji bi se kosili s preuzetim EU obvezama i potpisima uz vrlo nejasan odgovor o ZERP-u). S druge desne strane to tek trebaju učiniti, ali već sada je jasno kako im neće ispuniti jedan od temeljnih zahtjeva a to je smanjenje broja županija, gradova i općina.

Kako bilo, svojim biračima – ekipa okupljena oko Bože Petrova – treba objasniti (ukoliko se nekome priklone) zašto su na kraju odustali od vlade nacionalnog jedinstva ili reformske vlade u što je evoluirala nakon što je postalo jasno da je ono prvo obična demagogija i utopija. Ako to ne učine, izazvat’ će nove izbore koji idu na ruku velikima, jer će oni biti detektirani kao isključivi krivci za ponavljanje izbora i nove troškove. Dakle, u najgoroj poziciji su upravo ‘mostaši’.

Zato je pomalo čudno da će se odlukom Pantovčaka prvo dogoditi saborski cirkus bez izglednog sretnog završetka, pa tek onda novi krug konzultacija sa strankama i pojedincima. Ukratko. Mandatara bi Hrvatska trebala dobiti (ukoliko ga uopće dobije) nakon konstituiranja Sabora za što se unaprijed zna da će završiti političkom blamažom.

Čak ako je sve to smislio i Vladimir Šeks (predsjedničin savjetnik za ustavno-pravna pitanja) – previše je.

Autor:Dražen BOROŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.