Predsjednica radi punom parom: Pogledajte koga je sve danas primila Grabar Kitarović

Autor: Hina/T. Pšenko

Predsjednica Republike i guverner HNB-a izrazili su zajedničku spremnost na suradnju i nastavak međusobne dobre komunikacije, dok je susret predsjednice i srpskog ministra Dačića iznjedrio potvrdu obostrane spremnosti na nastavak rješavanja otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od prvoga dana svoga mandata pokazala je da radi “punom parom”. Tako je i današnji dan obilježio prilično gust raspored u kojemu su značajnu ulogu odigrali susretni s nekoliko uglednika. K svemu, i sutrašnji je dan obilježen značajnim susretom. Naime, u Hrvatskome će saboru u četvrtak, kako su ranije potvrdili iz ureda predsjednice Republike i Vlade, biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj će se prvi put sastati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović

Ivica Dačić u Uredu predsjednice

Predsjednica je u srijedu primila prvog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Srbije Ivicu Dačića, a tijekom susreta je potvrđena obostrana spremnost na nastavak rješavanja otvorenih pitanja, posebice pitanja nestalih, položaja manjina i razgraničenja, u duhu dobrosusjedstva, jačanja suradnje i poticanja boljitka građana obje države te perspektive zajedničke europske budućnosti.

Grabar Kitarović primila ministra obrane Azerbajdžana Hasanova

Osim Dačića, Grabar Kitarović je primila i azerbajdžanskog ministra obrane generala zbora Zakira Hasanova, a tijekom razgovora sugovornici su se složili da su odnosi Hrvatske i Aterbajdžana primjer dobrih odnosa te uspješne gospodarske suradnje, ali i na području obrane kroz programe školovanja, izobrazbe i obuke te da je od obostranog interesa daljnja nadgradnja te suradnje, priopćeno je u srijedu iz ureda predsjednice.
U razgovoru Grabar-Kitarović i Hasanova, koji se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, naglašeno je kako su teritorijalna cjelovitost i suverenost država ključne odrednice međunarodne arhitekture temeljene na Povelji Ujedinjenih naroda te da je svako postupanje koje je u suprotnosti s navedenim načelima, usmjereno na promjenu međunarodno priznatih granica suverenih država, neprihvatljivo i nailazi na osudu međunarodne zajednice, stoji u priopćenju.

U razgovoru je istaknuto i da su stabilnost i mir u području Zakavkazja u interesu ne samo država koje se nalaze na tom prostoru, nego Europe i Euroazije u cjelini te da sve prijepore treba rješavati na miran način i dijalogom, zaključuje se u priopćenju.

Sastanak s guvernerom Vujčićem




U svome je Uredu predsjednica primila i guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića koji ju je upoznao sa stavovima HNB-a o kreditima u švicarskim francima te o nekim mogućnostima državne intervencije.
Predsjednica Republike i guverner HNB-a razgovarali su o stanju i stabilnosti financijskog sustava države kao i o utjecaju mjera monetarne politike na gospodarstvo, a razmotreni su i najnoviji novčani i gospodarski pokazatelji, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

“Guverner Vujčić je predsjednicu Grabar-Kitarović upoznao sa stavovima HNB-a o kreditima u švicarskim francima te o nekim mogućnostima državne intervencije. Naglasio je kako će HNB nastaviti činiti sve unutar svog mandata kako bi u suradnji s drugim akterima omogućio nalaženje najboljeg rješenja u atmosferi argumentirane rasprave, a koje bi pomoglo svim dužnicima u švicarskim francima čiji su dugovi porasli nakon skoka tečaja franka”, stoji u priopćenju.

Predsjednica Republike i guverner HNB-a izrazili su zajedničku spremnost na suradnju i nastavak međusobne dobre komunikacije.




Autor:Hina/T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.