Filip Glas

PREDSJEDNICA: Problem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama problem je svih nas

Autor: DNEVNO.HR

Iskazana je potreba za novom državnom strategijom u borbi protiv nasilja kao i jasno definiranje zaduženja uz dodatna financijska sredstva za učinkovitiju borbu protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Nasilje nije problem samo obitelji u kojima se nasilje događa, već je problem sviju nas, složile su se sugovornice.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnice Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Predstavnice Nacionalnog tima, sutkinja Visokog prekršajnog suda i predsjednica Nacionalnog tima Branka Žigante Živković, viša predavačica na Visokoj policijskoj školi i potpredsjednica Renata Odeljan, policijska službenica u Službi za dodatno stručno osposobljavanje na Policijskoj akademiji Suzana Kikić, koordinatorica Udruge „Ženska soba“ Maja Mamula, savjetnica u kabinetu Ministarstva demografije, obitelji, mlade i socijalnu politiku Sandra Batlak i koordinatorica Udruge B.a.b.e Sanja Sarnavka upoznale su Predsjednicu Republike s Paketom mjera koje je izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova, a koje će se provoditi u nadležnosti s ostalim nadležnim tijelima, institucijama i organizacijama civilnog društva.

Prilikom susreta razgovaralo se o potrebi senzibiliziranja javnosti o problematici i posljedicama te važnosti pravovremene reakcije na nasilje nad ženama, a predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je važnost odgoja i edukacije u borbi protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Iskazana je potreba za novom državnom strategijom u borbi protiv nasilja kao i jasno definiranje zaduženja uz dodatna financijska sredstva za učinkovitiju borbu protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Nasilje nije problem samo obitelji u kojima se nasilje događa, već je problem sviju nas, složile su se sugovornice.

Predsjednica Republike iskazala je spremnost za svesrdnim angažmanom u zajedničkim naporima borbe protiv nasilja jer je ona odgovornost svih društvenih institucija i autoriteta, Vlade, ministarstava, crkve, škole, obitelji i pojedinca. „Hrvatskoj je potrebna kultura javnog dijaloga, promocija kulture ophođena i uvažavanja, a borba protiv nasilja svake vrste, posebno prema djeci i ženama je od nacionalnog značaja. Potrebna je, stoga, intenzivnija međuresorna suradnja ministarstava u provedbi javnih kampanja kao i djelotvorna sudska praksa koja će pridonijeti smanjenju obiteljskog i partnerskog nasilja“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Autor: DNEVNO.HR