Goran Stanzl/PIXSELL

PREDSJEDNICA: Ostajem pri svojoj odluci o Lozančićevoj smjeni

Autor: M. Berić7Hina

"Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić jednostavno izgubio moje povjerenje. O razlozima ne mogu govoriti zbog razloga nacionalne sigurnosti ali, kao što znate, još i prije izbora isticala sam svoje nezadovoljstvo radom i politizacijom naših službi", rekla je predsjednica u izjavi novinarima po završetku 8. Better Building Bruncha u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je poručila da neće promijeniti stav o čelniku Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Draganu Lozančiću, za kojeg je pokrenula postupak razrješenja jer je u njega izgubila povjerenje, kazavši kako o razlozima svoje odluke ne može govoriti zbog nacionalne sigurnosti.

“Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić jednostavno izgubio moje povjerenje. O razlozima ne mogu govoriti zbog razloga nacionalne sigurnosti ali, kao što znate, još i prije izbora isticala sam svoje nezadovoljstvo radom i politizacijom naših službi”, rekla je predsjednica u izjavi novinarima po završetku 8. Better Building Bruncha  u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Svoju je odluku, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu predsjednica donijela u petak, a temeljem tog zakona potreban je i supotpis premijera Tihomira Orešković koji to još nije učinio.

Predsjednica kaže kako je odluka na premijeru te da nije razočarana što odluku još nije donio. “Premijer ima pravo raspitati se, informirati, razmisliti i donijeti svoju odluku”, rekla je.

Upitana što bi učinila da je premijer pokrenuo takvu inicijativu odgovarila je kako bi ona potpisala razrješenje. “Naravno da bih razmislila i raspitala se. Međutim, ako bi mi premijer izrazio nezadovoljstvo, odnosno činjenicu da osoba koju zajedno imenujemo ili razriješevamo uživa njegovo nepovjerenje, ja bih to razrješenje potpisala”, kazala je.

Premijer Orešković jutros je za Hrvatski radio izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta bussinesa ni jednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa SOA-e, a ne smatra da ga je svojom odlukom predsjednica “dovela pred zid”.

O SOA-i i Lozančiću raspravlja se u Hrvatskome saboru, u kojem su predstavnici Mosta izjavili da smjenu ne podržavaju dok se o tome ne provede rasprava na nadležnom saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji još uvijek nije formiran.




Autor:M. Berić7Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.