Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL

Predsjednica izbore raspisuje tek 1. kolovoza? SDP: ‘Opet je postala HDZ-ova službenica’

Autor: M.M.

Na Pantovčaku raspisivanjem izbora 1. kolovoza ne pogoduju HDZ-u koji je trenutno bez predsjednika te bi ovime dobio vrijeme za dogovore s predizbornim kolaicijama i kandidatima na njihovim listama.

Predsjendica Kolinda Grabar Kitarović namjerava izbore raspisati na način da njezina odluka stupi na snagu naknadno, vjerojatno 1. kolovoza, potvrđeno je za Novi list. 

“Predsjednica će odluku o raspisivanju izbora donijeti odmah po raspuštanju Sabora, ali ona će početi važiti nešto kasnije. Zasad se razmatra i 25. srpnja, ali vjerojatnije je da će izbori biti raspisani 1. kolovoza. Razlog je želja predsjednice da se predizborna kampanja ne poklopi s proslavom obljetnice Oluje i sinjskom Alkom, kao i godišnjim odmorima”, objasnili su u Uredu predsjednice motive Kolinde Grabar Kitarović za ovakvu odluku.
Predsjednica je već ranije za N1 potvrdila da se nitko ne želi baviti politikom tijekom ljeta, žele se odmoriti od politike.

Ova odluka imat ćei prilične političke posljedice.

Ako izbori budu raspisani 1. kolovoza, dvotjedni rok za predaju izbornih lista započet će u tom slučaju tek 2. kolovoza, a ne desetak dana ranije.

Na Pantovčaku  raspisivanjem izbora 1. kolovoza ne pogoduju HDZ-u koji je trenutno bez predsjednika te bi ovime dobio vrijeme za dogovore s predizbornim kolaicijama i kandidatima na njihovim listama.

“I prije nego se znalo što će biti u HDZ-u, predsjednica je najavila da će kampanju odvojiti od sezone godišnjih odmora, koliko je god to moguće. Osim toga, kad ne bi bilo te odgode, službena kampanja bila bi dulja nego ikad”,  napominju u Uredu predsjednice.

U SDP-u su nezadovoljni predsjedničinim postupkom.

“Predsjednica je opet postala HDZ-ova službenica. Prvo je bez ikakvog pravog razloga odlučila da će izbori biti tek 11. rujna, čime je išla na ruku HDZ-u koji se nalazi u dubokoj krizi. Sad će im još i olakšati izborne pripreme, čekajući s raspisivanjem izbora dok si ne izaberu predsjednika. To zaista nema smisla”, kazao je za Novi list jednan član SDP-ovog Predsjedništva, koji je svjestan da je njegova stranka u ovom slučaju nemoćna jer predsjednica je autonomna pri odlučivanju.

Autor: M.M.

ZADNJE VIJESTI