Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica griješi razrješenjem Loše: Hrvatska se treba prestati ponašati kao kastrat!

Autor: Marcel Holjevac

Predsjednica je bila jasna i odlučna: “Čim sletim večeras, potpisat ću razrješenje Domazeta Loše”, rekla je novinarima na Malti, “poštujem njegov ratni put, no njegove su posljednje izjave potpuno neprihvatljive, neodgovorne i raspiruju stanje među državama koje zahtijeva racionalno i odgovorno ponašanje, a ne izazivanje incidenata”.

Naravno da stanje između Hrvatske i Slovenije zahtijeva racionalno i odgovorno ponašanje, a ne izazivanje incidenata! Međutim, moramo prvo razjasniti tko izaziva incidente, i što je u danoj situaciji, kad Janez Janša u Sloveniji praktički okuplja “ratni kabinet”, odnosno saziva zasjedanje odbora za obranu Republike Slovenije na temu “vojna provedba rezultata arbitraže”, racionalno i odgovorno! A racionalno i odgovorno je ono što govori Domazet! Ono što radi Plenković, de facto potpisuje kapitulaciju i prihvaća rezultate namještene arbitraže, je krajnje iracionalno i neodgovorno!

Jasno je da je ta čak ne provokacija, nego otvorena prijetnja ratom od strane Slovenije, nešto na što Hrvatska mora odgovoriti, a odgovor koji je admiral Domazet dao je posve adekvatan. On nikom nije prijetio, već je na upit novinara o slovenskim prijetnjama Hrvatskoj i nekakvim kvaziratnim pripremama, odnosno o mogućnosti vojnog sukoba, jasno rekao da to nije ozbiljna mogućnost, odnosno da se Slovenci moraju zamisliti: “Čime bi napali Hrvatsku?”, zapitao se Domazet, i podsjetio da Hrvatska vojska može biti za 48 sati u Ljubljani. To čak nije izrečeno kao prijetnja, već samo kao konstatacija da Slovenija jednostavno nema čime prijetiti Hrvatskoj. To što je jedna fraza izvučena iz konteksta u medijima i prezentirana kako je prezentirana je druga stvar.

Uostalom, u razgovoru jučer za Dnevno admiral je sasvim dobro pojasnio o čemu se radi – ako nekom inače nije bilo jasno: na pitanje “Prijetnja silom ovdje možda ipak ne bi bila doživljena kao vjerodostojna, i mi i oni smo NATO, imamo li mi diplomatska sredstva pritiska koja isključuju vojna?”, admiral odgovara:

Ma kakav rat! Najmanje što nam treba je rat, jedino ako treba Slovencima … ja samo pišem da to treba mirno riješiti i ne ući u kaos! Ja samo govorim da se počnemo ponašati kao pobjednička država, priča je o tome za što je sposoban hrvatski vojnik.”

I to je, sviđalo se kome ili ne, jedini razuman stav. Da, Domazet je rekao kako na slovenske prijetnje treba odgovoriti “za oktavu više”: I treba, jer mi smo vojno i ekonomski jača i veća država. Hrvatska se upravo i dovela u idiotsku poziciju da je svi susjedi u stvari zlostavljaju i šamaraju kao onog klinca u školi koji se ne usuđuje nikom uzvratiti, povučenog štrebera koji se ne usuđuje suprotstaviti se! Koji, s oproštenjem, nema muda!

Suočimo se s neugodnom istinom o nama: bili smo u podređenom položaju u Austro-ugarskoj, u obje Jugoslavije, danas smo u EU onaj kog svi tuku po ušima. Ne, nisu oni nasilnici, nego mi imamo problem koji proizlazi iz našeg stava i ponašanja, iz našeg odnosa prema drugim državama i narodima! Kad Janša prijeti nekakvim ratnim rješenjem, Hrvatska na to mora odgovoriti jasno, odlučno, a ne se skrivati iza toga da to “nije službeni stav slovenske politike!” Kog briga! Za sve što se događa u Sloveniji, a upereno je protiv Hrvatske, Hrvatska ima odgovornom držati vladu Slovenije! Jer sve države to tako rade, pretpostavlja se naime da oni koji vladaju nekom zemljom imaju, ili bi trebali imati, kontrolu nad onim što se u njihovoj zemlji događa. U protivnom svaka vlada bi se mogla vaditi da oni nemaju veze  s tim, po receptu Slobe Miloševića koji je tvrdio da Srbija ne ratuje u Hrvatskoj nego neki Srbi iz Hrvatske i neki dečki, dragovoljci, koje on ne poznaje  i nema veze s njima. Dakle, za Janšine postupke mi imamo puno pravo i moralnu obvezu pozvati na red vladu u Ljubljani i, ako treba, i zaprijetiti im.




Nije ni Keleminčev show službeni stav hrvatske politike, pa Srbija odmah šalje diplomatske note! Jesmo li mi radi Janše bar poslali diplomatsku notu Sloveniji? Ne, naravno. Srbija prosvjeduje protiv toga što obilježavamo Oluju, mi ne prosvjedujemo jer megazločinac Šešelj tamo sjedi u parlamentu. Vulin i Dačić otvoreno nazivaju Hrvatsku ustaškom državom, vrijeđa ih poništenje komunističke presude jednom Stepincu, istovremeno Srbija rehablitira četnike poput Draže i Kalabića.

Ukratko, tuku nas po ušima sa svih strana – BIH, Srbija, Slovenija, bilo tko. EU nas drži negdje u ćošku i opali nas po prstima kad tražimo za sebe ono što se podrazumijeva za sve druge. Srbiju vuku u EU unatoč tome što je atmosfera i politička klima tamo jednaka kao i u vrijeme uspona Miloševića, nas su držali godinama u karanteni zbog marginalnih i izmišljenih razloga. Od nas se tražila bezuvjetna suradnja sa haškim sudom, a taj isti sud je Šešelja u prvom stupnju oslobodio po svim točkama optužnice (Gotovinu prvostupanjski osudivši prethodno na 40 godina!).

Zašto nam se to događa? Jer se ponašamo kao slabići! Prekjučer je Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Južne: Idućeg dana je Južna ispalila osam raketa na samu granicu sa Sjevernom. Danas im prijete da će ih doslovce zbristi s lica zemlje budi li provocirali. Kad su nedavno testirali A-bombu, Trump im je isto tako zaprijetio rekavši da su “sve mogućnosti na stolu”. Tamo nitko ne smjenjuje nikog ako kaže da njihova vojska može za 48 sati biti u Pyongyangu.




Države koje žele da ih se shvati ozbiljno moraju tako reagirati na uvrede i provokacije, jer ako ne reagirate provokoacije će se pojačati i možda prijeći u golu agresiju, a u najboljem slučaju će vas zlostavljati koliko budu mogli. I zato jer je vjerodostojna prijetnja silom u pozadini svake diplomacije. Ona ne mora nužno biti izrečena, ali mora se znati da je tu: svaka zemlja mora imati vojsku, i mora dati svima do znanja da je spremna upotrijebiti je kad i ako je potrebno. U diplomaciju, u konačnici, spada i zastrašivanje, jer to je ono što Janša radi, i na to treba tako i odgovoriti. Nastavimo li se ovako ponašati, nastavimo li pokazivati podanički mentalitet i ljubiti se s vladom Slovenije dok Janša u pozadini prijeti ratom “jer oni ne dijele njegov stav”, umjesto da ih otvoreno pozovemo na odgovornost i poručimo im “ako se hoćete igrati rata, mi za 48 sati možemo biti u Ljubljani”, možemo samo očekivati nove ucjene od susjeda i međunarodne zajednice.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.