Patrik Macek/PIXSELL

PREDRAG MATIĆ: ‘Ovaj zakon nagrađuje šatoraše, zašto u njega ne bismo stavili i hibridne branitelje?’

Autor: Hina

Sumnja da će predložene naknade za nezaposlene branitelje dobiti svih 83 tisuće

Predrag Matić (Klub SDP-a) ocijenio je da se zakonom o hrvatskim braniteljima nagrađuju “šatoraši”.

“Ovaj zakon nagrađuje šatoraše, kad bi još tome dodali da se u ministarstvu priprema 50 novozaposlnih, to znači žena, djece i bližnjih šatoraša plus hrpa savjetnika, dobivamo sliku što se dogodilo”, kazao je.

Iako je za provedbu zakona predviđeno za 2018. godinu 1,3 milijarde kuna s pozicije Ministarstva hrvatskih branitelja uz 44 milijuna na poziciji mirovinskog osiguranja, već sada taj iznos doseže 5,8 milijardi kuna, a u 2020. će premašiti 6 milijadi kuna, rekao je Matić.

Pitao je zašto ne bi stavili u zakon i “hibridne branitelje”.

Matić sumnja da će predložene naknade za nezaposlene branitelje dobiti svih 83 tisuće. “To je još jedan šarane laža iz tvornice HDZ-a, uvijek je bilo nezaposlenih branitelja i onih koji nemaju primanja, međutim kada čitate da će svi dobiti, ipak neće. Oni koji imaju neka primanja, neku zemlju, brodicu, truljavi renault 4, oni ipak neće”, rekao je .

Problematizirao je i pitanje “novih PTSP-ovaca”, “novih logoraša”, “novih zahtjeva za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida” kao i koeficjente za mirovine od 1,5 za branitelje i 1,8 za gardijske brigade i specijalne postrojbe.

SDP neće podržati zakon niti predložiti amandmane, rekao je Matić, “jer je toliko loš da ga ni 300 amandmana ne bi popravilo”. Najavio je pak mogućnost podnošenja amandmana da zakon postane ustavni samo kako bi, objasnio je, “vidio lica šatoraša i HDZ-a kada bude odbijen od vladajućih”.




Josip Đakić (Klub HDZ-a) pozvao je da se zakon donese konsenzusom “kako ne bi bilo više politizacije i političkih prepucavanja, dolijevanja ulja na vatru”.

Nenad Stazić replicirajući prozvao ga je da šiti atmosferu jednoumlja. “Totalitarni sustav, vama paše produljenje rata drugim sredstvima…branitelji ovim zakonom grabe”, kazao je.

Goran Beus Richembergh (Klub GLAS) kazao je da je zakon nemoralan, diskriminatoran i nepravedan “plod političkog pritiska interesnih skupina”.




Zakon poručuje građanima da je puno pametnije biti ovisan o socijalnoj državi nego zarađivati i ostvarivati se kroz vlastiti rad i odgovornost, smatra Richembergh.

“Ne smijemo dozvoliti da se na one koji su stvarali Republiku Hrvatsku i dali život za nju kao i njihove obitelji gleda kao na teret ovog društva”, poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

Za provedbu predloženog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je u Saboru pred zastupnicima u drugom čitanju, u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.