Pred nama su još jedni neizvjesni izbori: Donosimo popis svih scenarija, koji bi se nakon njih mogli događati

Autor: I.Delić

Obzirom na zahtjeve Mosta, ali i na njihov status u anketama, oni bi opet mogli biti ti koji odlučuju o konačnom epilogu izbora.

Most je objelodanio tražena jamstva od velikih stranaka, koja ovoga puta na svu sreću nisu ovjerili kod javnog bilježnika pa ne znači nužno da će ih se slijepo držati, ali iz njihovih potraživanja razvidno je da Hrvatska ni ovoga puta neće s lakoćom formirati vlast. Pred nama je tako još jedna dugotrajna i naporna postizborna trakavica čiji nas epilog može odvesti u nekoliko smjerova. Jedna od opcija koja se za sada čini najrealnijom jeste ta da HDZ formira vlast s ekipom metkovskog psihijatra Bože Petrova. Pridružiti bi im se mogle i još neke od opcija poput primjerice Milana Bandića ili ekipa iz HDSSB-a, koji trenutno surađuju s HKS-om Ruže Tomašić. Problem u suradnji Mosta i HDZ-a mogao bi predstavljati doktor Drago Prgomet, koji se Mostovcima zamjerio još dok je braneći njihove boje poslije izbora pohitao na druženje sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem, a nakon čega je pukla ljubav između njega i Petrova, koji vrlo vjerojatno neće pristati na to da Prgomet bude ministar zdravstva na što se trenutno puca.

Drugi očit pa i izrazito realan scenarij je taj da Most ovoga puta utakmicu odluči zaigrati sa Zoranom Milanovićem, odnosno da se nakon izbora priklone Narodnoj koaliciji te s njima formiraju vlast. Nije nemoguća opcija niti manjinska vlada bez jasne većine, a takvoj vlasti potporu bi morale dati i neke stranke izvan vladajuće koalicije. Također, jedna od opcija, koju doduše obje strane u ovo predizborno vrijeme oštro demantiraju je velika koalicija HDZ-a i SDP-a, što bi u potpunosti izbacilo Most, ali i sve manje opcije iz igre. Naravno, moguće je i da se vlast neće moći sastaviti pa nam tako ne gine još jedno ponavljanje izbora. Ako se pak gledaju rezultati anketa kojima nas bombardiraju zadnjih dana najizgledniji scenarij zapravo je upravo dogovor HDZ-a i Mosta, a njima bi dobro došla i potpora manjina. Ne bude li većih iznenađenja HDZ bi to sa svojih 55 do 60 mandata to i mogao realizirati, ali to neće biti jednostavno jer će Most bude li imao više mandata ponovno postavljati uvjete i imati veće apetite. S manje mandata biti će spremniji za kompromis, baš kao što je spremnost za kompromis pokazao i Milorad Pupovac rekavši da je otvoren za pregovore s Plenkovićem nakon što se HDZ riješio pravaša. Da Plenković računa na manjince, ali i da je s njime u HDZ došlo neko novo vrijeme i civilizacijski dosezi svjedoči hitra isprika zastupniku romske manjine Kajtaziju, zbog ispada njihova Stiva Culeja. Pridobije li Plenković manjine, što se za sada čini izrazito realno jedina Milanovićeva šansa je IDS koji je Partiji godinama bio vjeran partner. A u svom tom košmaru ne treba zanemariti niti Živi zid koji prema anketama može osvojiti i do tri mandata, a koja bi premda ne zvuče kao nešto veliko, mogla biti itekako značajna.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.