Pravo stanje hrvatske politike: Podmetanja, izbacivanja, smjene, uvrede i licemjerje

Autor: Iva Međugorac

Nakon izbora maske su očito spale pa se vide priče iz pozadine koje mnogo toga otkrivaju.

Pravo stanje stvari na hrvatskoj političkoj sceni pokazali su protekli prijevremeni parlamentarni izbori iz kojih proizlazi da su stranke prepune razdora, sukoba i boraca za vlastite interese koji samo čekaju svoju priliku ne bi li se ogrebali za što bolju poziciju. Sve to daleko je od borbe za interese naroda, što i jest izvorna definicija politike. Netrepeljivosti svjedočimo na svim stranama i u svim opcijama, a pravo lice naše političke zbilje pokazao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji se obračunao sa sto stranačkih protivnika nakon što je njegova stranka kao dio Narodne koalicije izgubila na izborima. Demokracija u ovoj stranci baš i nije pustila korijene jer suspendirao je ovu ekipu Beljak u jednome danu, a na meti mu se našla i europarlamentarka Marijana Petir te Darko Koren i to stoga što su bojkotirali glasovanje za HSS jer su ušli u koaliciju sa SDP-om. Pravi uzrok rošade otkrila je nedugo potom Petir otkrivanjem namjera da se kandidira za predsjednicu stranke, što joj u ovim trenucima nije moguće s obzirom na Beljakov potez.

Da stvari u strankama funkcioniraju gore nego u Bandićevim vrtićima svjedoči uvjet koji je postavljen suspendiranom članstvu koje ima osam dana da se ispriča (kao da će to umanjiti poraz na izborima). Ako to ne učine u ”duhu demokracije”, bit će izbačeni iz stranke kojoj očigledno ne smeta stigma koju joj nanosi šef provalnik, a kojoj smeta stav koji Petir otvoreno iznosi godinama i zahvaljujući kojoj je HSS uopće prepoznat u javnosti.

Ne vrije međutim samo među seljacima, već je opsadno stanje i u Živom zidu koji je ostvario povijesni uspjeh na izborima osvojivši sa svojom koalicijom osam mandata. Rezultat je to s kojim se ova osebujna ekipa očito ne može nositi te se stječe dojam da im je slava već sada lupila dok im se sustav raspada. Supredsjednik stranke Hrvoje Runtić odvojio se od Ivana Sinčića, Vladimire Palfi i Ivana Pernara optuživši ih za samovolju i rasipništvo, a Sinčić je pod ozbiljnim optužbama, i to stoga što je pokušao osnovati novu stranku u kojoj bi bio vladar te dobivao novac za četiri zastupnika potekla izravno iz Živog zida.

Zakuhala se ozbiljno i kampanja za unutarstranačke izbore u SDP-u jer u priču se uključila izbačena im kolegica Aleksandra Kolarić koja se namjerava vratiti u srce partije i kandidirati za predsjednicu stranke, a upućeni tvrde da u ostvarenju te nakane ima velike šanse. Baš to mora da je uzrok brojnih uvreda koje su od strane SDP-ovaca pristigle na njezinu adresu. A ni ona se ne drži spokojno pa je lekciju održala jednom od kandidata za šefa SDP-a Toninu Piculi, uz njega u predsjedničkoj ulozi vidi se javnosti relativno nepoznati Slavonac Domagoj Hajduković, ali i znatno poznatiji ministar policije Ranko Ostojić.

U utrku se želi uključiti i Orsat Miljenić, a leđa mu u tom podvigu drži Siniša Hajdaš Dončić. U HDZ-u također stanje nije pretjerano spokojno koliko god željeli ostaviti dojam da tome tako jest jer pregovori s Mostom sve su samo ne mirni i ugodni. I one stranke koje u Sabor nisu ušle vode svoje mini ratove pa tako HSP napušta dugogodišnji šef Danijel Srb, a iz HSP AS povlači se Ivan Tepeš koji bi Ivanu Maletić mogao zamijeniti u Saboru, a za to vrijeme njega bi u stranci mogao naslijediti Pero Ćorić za kojeg se ionako govori da je bio glavni lik te pravaške nesretne priče.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.