Ivica Galovic/PIXSELL

POZADINA PUČA U HDSSB-u: Ruši se Branimir Glavaš! ‘Radije bih pasao travu nego tako izdao prijatelje’

Autor:

Predsjednik HDSSB-a za naš je portal progovorio o stanju u svojoj stranci, ali i neslaganjima koja su isplivala u javnost.

HDSSB, stranka koju je Branimir Glavaš oformio te uz nju ostao čak i onda kada je vrijeme provodio u mostarskom zatvoru ovih je dana pred raspadom. Suspendirani su predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, njegov zamjenik Karlo Šatvar, ali i jedini saborski zastupnik HDSSB-a, Branimir Glavaš. Prije svega godinu dana u Saboru je sjedilo sedmero zastupnika, a sada je Glavaš ostao osamljen te je posve jasno kako se nekoć moćna regionalna stranka nalazi u krizi iz koje će izlaz teško pronaći, premda je nekoć Glavaš nedodirljivo vladao svojim Osijekom i Slavonijom, a dio promatrača političke scene u Hrvatskoj sumnja kako se iza pobune revoltiranog članstva krije upravo udar na Glavaša kojega se trajno pokušava eliminirati iz politike. Što se točno događa sa HDSSB-om upitali smo šefa te stranke Dragana Vulina koji nam je objasnio pozadinu događanja.

-Svi oni i Dinko Burić i Vladimir Šišljagić i Danijela Lovoković da ne nabrajam dalje, su redovno bili prisutni na sjednicama svih stranačkih tijela od osnutka stranke do danas. Ovaj puč koji su izveli bio je bespotreban jer sve što oni traže od demokratizacije stranke do novih izbora u stranci već su u proceduri i to se treba odvesti redvonim putem na tijelima stranke. Podnio sam zahtjev za utvrđivanje stegovne odgovornosti Burića, Lovoković i nekoliko članova zato što su u tajnosti planirali puč i time štetili ugledu stranke. Očito da je to u politici normalno, ali meni kao čovjeku to nije i nikada neće biti normalno da najbliži suradnici i prijatelji s kojima sam svaki dan se vidio, razgovarao i pio kavu i koji su o svemu bili upoznati jer su bili na tijelima stranke rade u tajnosti i iza leđa, na ovakav način urušavajući stranku- kaže Vulin koji smatra kako oni udaraju izravno na njega.

Udaraju, priznaje, na Glavaša, ali udaraju i na njega osobno jer kako naglašava on je predsjednik stranke.

-S Glavašem sam u kontaktu i pretpostavljam da imam njegovu potporu, ali ono što želim istaknuti kao najvažnije jest da u politici je to normalno, a ja sam loš političar i na to sam ponosan. Hvala dragom Bogu ne živim od politike, imam svoj posao na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, ali i da nije tako radije bih pasao travu na livadi nego zabio nož u leđa prijateljima s kojima si svaki dan. To govorim ljudski, pustimo politiku- poručuje mladi Vulin kojemu se čini kao da su Burić, Šišljagić i pobunjeni sletjeli s Marsa pa se iznenadili stanjem u HDSSB-u, a sjedili su na svakoj stranačkoj sjednici.

-Apsolutno je odgovornost i na njima, postoje zapisnici i snimke zašto to što su danas zatražili nisu zatražili tada, a što će dalje biti sa strankom prerano je govoriti- zaključio je Vulin.

Inače, Predsjedništvo stranke raspustilo je gradske organizacije u Belišću i Valpovu, a Sud časti je iz HDSSB-a isključio predsjednicu Glavnog odbora Danijelu Lovovković, njezina zamjenika Dinka Burića i još četvero članova, koji su tražili Vulinovu i suspenziju drugih stranačkih čelnika.

Utemeljitelj stranke Branimir Glavaš rekao je da je Burić prije mjesec i pol dana prekinuo svaku komunikaciju sa strankom, izrazivši žaljenje što Burićeva neformalna skupina koristi protustatutarne metode kako bi unijela nemir u stranku što će, tvrdi, sigurno ostaviti posljedice. Ustvrdio je da HDSSB ima legitimno izabrano vodstvo koje u potpunosti funkcionira u skladu sa stranačkim Statutom, dok sva ostala tumačenja smatra netočnima, s ciljem izazivanja eskalacije nereda u HDSSB-u. Glavaš je najavio da će Vulin nastaviti proces pomlađivanja vodstva stranke, a da će se stariji članovi “potpuno povući iz aktivnog djelovanja, u smislu utjecaja na politiku stranke”.

Spoeminimo kako je HDSSB u popodnevnim satima u srijedu priopćeio kako je iz stranke isključeno osam članova: bivši predsjednik stranke Vladimir Šišljagić, ujedno osječko-baranjski župan, zatim Antun Glavaš, Damir Maričić, Jasna Matković, Ivan Lović, Irena Mikić Brezina, Darko Mikić i Zoran Kovač.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.