Wikimedia Commons

‘Moguće je da su u Lepoglavi stavljali otrov u Stepinčevu hranu’

Autor: Dnevno.hr

Knjiga "Stepinac - njegov život i vrijeme", kazao je rektor Tanjić, napisana je znanstveno, stručno i argumentirano

Robin Harris, engleski povjesničar s oxfordskom diplomom, napisao je opširnu biografiju kardinala Alojzija Stepinca koja je predstavljena na Interliberu. Baš kao što je i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić zaključio da je dobro što se knjiga pojavljuje u trenutku kada se o Stepincu govori u stručnoj, vjerskoj i političkoj javnosti, smatramo da je dobro u ovom trenutku imati pri ruci ovakvu opširnu biografiju u trenutku kad neki domaći mediji nastoje umanjiti lik i djelo našeg Stepinca.

Knjiga “Stepinac – njegov život i vrijeme”, kazao je rektor Tanjić, napisana je znanstveno, stručno i argumentirano, ali u isto vrijeme vrlo zanimljivo.

Povjesničar dr. Nikola Krišto koji je Harrisovu knjigu nazvao “izvanserijskom proizvodnjom” posebno je istaknuo da je Harris uspio u knjizi demontirati nečasne kampanje koje su protiv Stepinca vodili komunisti, velikosrpska politika i kritičari suvremenog katolicizma, prenosi Večernji list.

Harris u knjizi piše i o tome je li komunistička vlast otrovala kardinala Stepinca. Priznaje da nije jednostavno odgovoriti na ovo “vruće” pitanje.

“Stepinac je tijekom tamnovanja u Lepoglavi bolovao od različitih bolesti za koje mu je lijekove donosila sestra. No ne postoje dokumenti koji bi govorili o njegovu zdravstvenom stanju u to doba: odnosno, točnije rečeno, ako ih je bilo – u međuvremenu su uklonjeni, piše Harris dodajući da sam Stepinac nije nikada sugerirao da je bio trovan.

“Ali to nije bilo nemoguće. Naime, imao je posebnu pogodnost – jer je zatvorska prehrana općenito bila sasvim nezadovoljavajuća – da mu je hrana dopremana izvana, a pripremali su je ljudi povezani sa zatvorom. Bilo bi vrlo jednostavno nešto u nju ubaciti, ističe Harris”.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.