POSVOJENJA SE UBRZAVAJU: Adopta pozdravlja protokole o posvojenju

Autor: dnevno.hr

U slučaju da dijete ne pronađe posvojitelje u Hrvatskoj, omogućuje se međunarodno posvojenje. Taj postupak detaljno razrađuje Protokol o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Republike Hrvatske.

Adopta pozdravlja protokole o posvojenju koje je donijelo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Dobra je stvar što protokoli postavljaju rokove za svaki dio postupka, a loša što se ne zna kada će se početi primjenjivati

Adopta, udruga za potporu posvajanju, zadovoljna je Protokolom o postupanju u postupcima posvojenja te Protokolom o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Republike Hrvatske. Riječ je o protokolima koje je donijelo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Protokol o postupanju u postupcima posvojenja obvezuje Centar za socijalnu skrb na izradu plana za posvojenje s jasnim rokovima za svaki dio postupka.

„Zahvaljujući rokovima postupak se ubrzava, pa će dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi kraće boraviti u sustavu. Vjerujemo da će pri izboru posvojitelja centri za socijalnu skrb i unutar novih formalnih okvira biti vođeni najboljim interesom djeteta“, kazala je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović te navela da centar može i odbiti roditelje koje ne smatra odgovarajućima za dijete.

U Adopti pohvaljuju što će djeca koja ispunjavaju uvjete za posvojenje, u registru Centra za socijalnu skrb biti predstavljena samo s osnovnim podacima. To znači da u njemu neće biti navedena imena ni drugi podaci koji bi mogli voditi do diskriminacije. Time se olakšava posvojenje određenih skupina teže posvojive djece. Uvid u registar nije za javnost nego ga potencijalnim posvojiteljima omogućuje isključivo socijalni radnik koji im pomaže u postupku posvojenja.

U slučaju da dijete ne pronađe posvojitelje u Hrvatskoj, omogućuje se međunarodno posvojenje. Taj postupak detaljno razrađuje Protokol o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Republike Hrvatske.

„U svakom, pa tako i međudržavnom posvojenju izrazito je bitna priprema djeteta. Zbog toga je dobro da doneseni protokol određuje minimalan broj susreta djeteta s potencijalnim posvojiteljima koji ovisi o njegovoj dobi. Potencijalni se posvojitelji s djecom mlađom od tri godine trebaju družiti najmanje svakodnevno 7 dana, a s onom starijom najmanje svakodnevno deset dana“, pojašnjava Bonacci Skenderović.

Još se ne zna kada će se protokoli početi primjenjivati, no Adopta se nada da će to biti čim prije.

O Adopti:

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.