Zarko Basic/PIXSELL

‘Poslodavci ne mogu dobit stvarati na minimalnim plaćama radnika’

Autor: Dnevno.hr/HRT

Sindikalci traže povećanje minimalne polaće na 3.800 kn

Predstavnici sindikalnih središnjica sastat će se s ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem, a tema je dogovor oko visini minimalne plaće za 2017. Nakon toga, predstavnici sindikalnih središnjica razgovarat će o daljnjoj međusobnoj suradnji s ministricom gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martinom Dalić.

“Ministar rada je iskoristio mogućnost odvojenih konzultacija sa sindikatima koje su u tijeku. Danas će biti i konzultacije s poslodavcima. Stav koji sam već iznio je oko zahtjeva za povećanje minimalne polaće na 3.800 kn je apsolutno stav svih sindikalnih središnjica, izjavio je predsjednih Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Nekoliko je razloga za to, od osnovnog da je postojeća minimalna plaća gotovo na granici siromaštva do toga da 99% radnika koji odlaze iz Hrvatske, odlaze prije svega zbog malih plaća”, rekao je Novosel.

Do kraja godine ministar mora donijeti uredbu, može prihvatiti naše zahtjeve, ali i ne mora. Očekujem i da poslodavci ne idu s uvijek istom retorikom: ako se poveća i jedna kuna minimalne plaće, otpuštat ćemo ljude. Neka pogledaju malo kakvu dobit imaju, pa čak i u onim radno intenivnim djelatnostima. Poslodavci ne mogu dobit stvarati na minimalnim plaćama radnika, rekao je Novosel.

Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.