Igor Kralj/PIXSELL

Poražavajuće priče iz Plenkovićeve vlade: Samo ova dva ministra zaslužuju pohvale

Autor: Iva Međugorac

Mi nismo poput onih drugih, najčešća je to mantra predstavnika vlasti u Hrvata, a s porukom sličnoj ovome političkom sloganu na čelo države zasjeo je i briselski dečko Andrej Plenković, koji se među ostalim isprofilirao i kao žestoki lobist za svoje ministre, što nije nužno loša osobina. No, čini se kako su za razliku od svih njegovih prethodnika, ministri koji griju fotelje u Plenkovićevoj vladi pomalo rezervirani za javnost. Što točno rade, kakvo je stanje u njihovim resorima i koja su im stajališta o najvrućim temama u državi, rijetko imamo prilike čuti od perjanica aktualne Vlade. A kada se pak pojavljuju u medijima, tada je to zbog njihovih ishitrenih izjava, ili zbog afera, koje su u vrlo kratkom roku solidno nanizali.

Za afere su tako u javnom prostoru prozivani čak i oni ministri za koje javnost do imenovanja zapravo nikada nije niti čula. Jedna od takvih jest i mlada ministrica Gabrijela Žalac čija je uloga iscrpiti europske fondove za dobrobit Hrvatske. Nedavno se Žalac našla na meti javnosti zbog odluke kojom je posao vrijedan oko deset milijuna kuna, bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila splitskoj zajednici ponuditelja, odnosno tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt, a čiji je direktor i član Uprave Mladen Šimunac, njezin dugogodišnji poznanik. Doduše, ministrica se ubrzo nakon prozivki oglasila te rekla kako odbacuje sve insinuacije koje se pojavljuju u medijima, ali unatoč tome demantiju, nemoguće se oteti tome da je ova afera među onima koji prate ministričin resor ostavila ”gorak okus”.

Ili afere, ili su neprimjetni

Da bi svojim potezom mogao razbijesniti građane, dalo se naslutiti i iz izjave ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, koji je gostujući u Dnevniku Nove TV rekao da ne misle odustati od ugradnje razdjelnika, što je još jedna u nizu priča koje neugodno zaudaraju na potencijalnu aferu.

Ni u resoru ministra financija Zdravka Marića ne miriše na dobro, jer prozivke na njegov račun, ali i neprestano povezivanje s Ivicom Todorićem u čijem je Agrokoru uostalom i radio, dovode nas u najmanju ruku do pitanja je li moralno da kao takav sjedi u Vladi, koja posljednjih mjeseci vodi veliku bitku sa i oko iste te kompanije.

Dugovi u MORH-u mogli bi stvoriti probleme u sektoru ministra Damira Krstičevića, a problema sa saborskim zastupnikom Mirom Buljem mjesecima ima ministrica Marija Pejčinović Burić. Naime, Mostov ”bombarder” šeficu diplomacije proziva zbog potencijalnog sukoba interesa.

”Projekt Vis Viva uključuje i štetnu plinsku tj. termoelektranu na Perući na Cetini, koja je po svim stručnjacima neodrživa i ekološki neprihvatljiva. Taj privatni projekt, u kojeg je do sada uloženo preko 5 milijuna eura, u vlasništvu je tvrtki MCC-a Ekskluzivne Nekretnine i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, čiji je direktor suprug ministrice vanjskih poslova Zoran Burić”, tvrdio je Bulj u više navrata.




Od neugodnosti nije cijepljena niti ministrica Dalić, a osim što ratuje s blogerom Todorićem, nedavno su mediji objavili priču o tome kako kave ispija s jednim od osumnjičenih u aferi Agrokor- Damirom Kuštrakom, koji je prije nekoliko tjedana pušten da se brani sa slobode.

Malo je kvalitetnih ministara

Tko je, a tko nije obitelj, pokušala je neslavno utvrditi ministrica Nada Murganić, čiji je Obiteljski zakon digao lavinu negativnih reakcija u javnosti, ministrica se ubrzo potom ispričala pa sada pod premijerovom palicom ispravlja greške, pokušavajući sačuvati ministarsku fotelju.




Isto navodno čini i Milan Kujundžić, ministar zdravstva koji osim gomile najava, do sada zapravo nije napravio ništa konkretno kako bi se posrnuli resor oporavio.

Što se radi u Ministarstvu rada još je jedna od nepoznanica, dok se istovremeno u Ministarstvu obrazovanja i oko njega vode ideološka previranja. Za razliku od svojeg prethodnika Zlatka Hasanbegovića, ministrica Obuljen posve je neprimjetna pa se čini kako su dvije svijetle točke Plenkovićeve vlade tek ministar branitelja Tomo Medved koji je braniteljima ispunio obećanje te povećao primanja, a osim njega javnost, za razliku od premijera simpatizira i Tomislava Tolušića koji je vrlo vješto reagirao na probleme salmonele u hrvatskim trgovačkim lancima, a među građanima ovaj mladi HDZ-ovac ostavlja dojam da se bori za povratak snage hrvatskoj proizvodnji hrane, što je svakako hvale vrijedno.

 

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.