Sanjin Strukic/PIXSELL

Porast broja nezaposlenih u Hrvatskoj

Autor: Hina

Stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu prošle godine u Hrvatskoj je porasla treći mjesec zaredom, s prethodnih 12,1 na 12,2 posto, no na godišnjoj je razini pala, pokazuju u utorak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je stopa nezaposlenosti od 12,2 posto u prosincu bila za 2,5 postotna boda niža nego u istom mjesecu 2016. godine.

Rast nezaposlenosti na mjesečnoj razini uobičajen je za kraj godine, s obzirom da od proljeća i za vrijeme turističke sezone u ljetnim mjesecima nezaposlenost pada, dok od jeseni ponovno raste.

Tako je u lanjskom lipnju stopa nezaposlenosti skliznula na 10,8 posto, najnižu razinu od 2000. godine, od kada DZS prati taj pokazatelj, a na toj se razini kretala i tijekom ljetnih mjeseci.

Ranije objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je krajem prosinca u evidenciji tog zavoda bilo 187.363 nezaposlenih, što je oko 693 osobe ili 0,4 posto manje u odnosu na kraj studenoga.

Porast broja nezaposlenih nastavlja se i u siječnju, s obzirom da dnevni podaci s internet stranice HZZ-a pokazuju da je trenutačni broj nezaposlenih 195.437 osoba, a trenutačno je objavljeno 20.095 slobodnih radnih mjesta.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.