Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

POLICIJA UKLONILA ŠATOR U SRBU: Članovi A-HSP-a pružali pasivan otpor, prostor ograđen

Autor: dnevno.hr

Cijela je akcija trajala oko pola sata, a uslijedila je nakon zamolbe načelnika postaje Dopnji Srb koji je pozvao na mirno razilaženje i oslobađanje prostora kako ne bi trebalo primijeniti silu.

Specijalna policija u nedjelju u  u 7 sati i 25 minuta započela je postupak uklanjanja šatora A-HSP-a uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu.

Nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila. Cijela je akcija trajala oko pola sata, a uslijedila je nakon zamolbe načelnika postaje Dopnji Srb koji je pozvao na mirno razilaženje i oslobađanje prostora  kako ne bi trebalo primijeniti silu.

Predsjednik A-HSp-a Dražen Keleminec protivio se policiji i uzvikivao da će pružati otpor.

Glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan izjavio je da je u policijskoj postaji u Donjem Srbu počelo kriminalističko istraživanje nad osmoro pripadnika A-HSP i to zbog nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju i Zakona o remećenju javnog reda i mira. Svima su zajamčena prava, te mogu angažirati odvjetnike, a u postupku je nadležan prekršajni sud u Gračacu,, kazao je, a piše N1. 

Osoba koja je postupila po zapovjedi policije i dobrovoljno otišla je Vladimir Kinđerski, zamjenik predsjednika A HSP-a, On je iznio dokumentaciju te foto i video bilješke o njihovom javnom okupljaju. Novinarima je najavio da će A-HSP prijaviti novo okupljanje i vratiti se, piše N1.


Podsjećamo, Autohtona – Hrvatska stranka prava 8. je srpnja podigla kamp u Srbu ispred “četničkog” spomenika gdje su planirali  svakoga dana sve do 1. kolovoza održavati predavanja na temu Domovinskoga rata.

Ovime je A-HSP prosvjedovao protiv obilježavanja antifašističkog ustanka u Srbu gdje SNV i Savez antifašističkih boraca Hrvatske godinama obilježavaju  Dan ustanka, većinom srpskog stanovništa tog kraja,  koji se dogodio  27. srpnja 1941.

O svemu se oglasio i Milorad Pupovac koji je policiji zamjerio što je dala dozvolu A-HSP-u.

“Zabrinjavajuća je odluka policije da im izda dozvolu za postavljanje šatora pored spomenika, unatoč tome što SNV i Savez antifašističkih boraca Hrvatske godinama na tom mjestu obilježavaju Dan ustanka. To je faktično dozvola za ometanje ovog skupa. Policija zanemaruje činjenicu da su ljudi koji su postavili šator sljedbenici poražene ustaške ideologije i promotori te politike u današnjoj Hrvatskoj, širitelji govora mržnje, pozivatelji na nasilje i negiratelji antifašističkih vrijednosti,” kazao je Pupovac.

Primorsko-goranski savez također je uputio  Predsjednicije Kolindi Grabar Kitarović otvoreno pismo  zbog okupljhanja  članova A-HSP-a u Srbu, a u subotu U subotu 16. srpnja 2016. godine u jutarnjim satima pripadnicima A-HSP-a koji su se nalazili  nalaze u Donjem Srbu pristupio je načelnik policijske postaje Donji Srb i uručio rješenje o zabrani javnog okupljanja pod nazivom “Predavanje o Domovinskom ratu.

U obrazloženju se navodi da je 12. srpnja 2016. godine načelnik policijske postaje Gračac obavio razgovor s načelnicom Općine Gračac, kojom je prilikom utvrđeno da organizatoru javnog okupljanja nije izdano odobrenje od strane Općine Gračac za korištenje javne površine i postavljanje šatora i druge pokretne opreme na mjestu okupljanja u Donjem Srbu te da niti ranije nije dano usmeno obećanje izdavanja takvog odobrenja

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI