screenshot/YouTube

Pogledajte mladog Šeksa i proglašenje neovisnosti RH! (VIDEO)

Autor: T. P.

Vladimir Šeks danas traži promjenu datuma obilježavanja Dana neovisnosti, što je i medijski naglasio u nekoliko razgovora.

Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama ondašnje SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da RH više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje zajedničke države te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije.

Radi se nedvojbeno o značajnoj odluci najvišeg zakonodavnog tijela RH, donesenoj nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na jednu raniju odluku – onu o suverenosti i samostalnosti od 25. lipnja iste godine. Naime, stupanje na snagu Odluke o samostalnosti države Hrvatske odgođeno je za tri mjeseca na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao taj moratorij i kada je Hrvatska de facto postala samostalna država, zrakoplovi JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Neki povjesničari smatraju vrlo znakovitim što na tom podrumskom zasjedanju Hrvatskoga sabora kada se glasovalo o usvajanju Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH nije prisustvovao gotovo nitko od tadašnjih članova Vrhovništva na čelu s predsjednikom Tuđmanom. Dio njih uopće nije došao na to zasjedanje, a drugi dio, uključujući i tadašnjega predsjednika Sabora Žarka Domljana, napustio je podrumsku dvoranu INA-e neposredno prije prihvaćanja te povijesne odluke, prepustivši sve i danas neuništivom i sveprisutnom u hrvatskim povijesnim zbiljnostima Vladimiru Šeksu. Tadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić toga je dana bio u Bruxellesu, a glavnu je riječ vodio – Šeks.

>>> Blagdan koji slavi podrumske ‘junake’!

Vladimir Šeks danas traži promjenu datuma obilježavanja Dana neovisnosti, što je i medijski naglasio u nekoliko razgovora:

“Hrvatska treba mijenjati datum obilježavanja Dana neovisnosti”, izjavio je Vladimir Šeks u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. Smatra da 8. listopada nije zaživio među građanima pa predlaže da se provede opsežno istraživanje koje bi dalo odgovor – koji bi datum bio prikladniji.

“Da se nakon toga istraživanja raspiše referendum, gdje bi se kao dan državnosti, suverenosti, nezavisnosti utvrdio jedan dan, to je 30. svibnja, dan kada je konstituiran prvi hrvatski višestranački demokratski sabor koji je donio sve državotvorne odluke, od Božićnog ustava, koje su trasirale put u hrvatsku samostalnost i neovisnost”, rekao je Šeks.




Kako je izgledao Šeksov govor 8. listopada 1991. pogledajte u videoprilogu:




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.