Marko Mrkonjic/PIXSELL

Podno ruševina Borovo commerca obilježena obljetnica stradanja Borova naselja

Autor: dnevno.hr

U vukovarskoj četvrti Borovo naselje Križnim putem - Kolonom sjećanja od ruševina Borovo Commercea do crkve Gospe Fatimske odana je počast žrtvama obrane Borova naselja

Polaganjem vijenaca podno ruševina nekadašnjeg Borovo commerca obilježena je obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje. Prema podatcima stradalničkih udruga iz Vukovara na sam dan okupacije Borovo naselja, 19. studenoga 1991. godine, u toj gradskoj četvrti ubijena 51 osoba dok je u cijeloj četvrti tijekom opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. U podrumu Borovo commerca nalazilo se sklonište i ratna bolnica tako da je spas od ratnih stradanja tamo pronašlo oko 800 civila, ranjenika i branitelja, piše Večernji list.

Toga 19. studenoga 115 ih je odvedeno u nepoznato, a i danas se na popisu nestalih nalaze 63 osobe iz Borova naselja. Na sam dan okupacije Borovo naselja ubijena je 51 osoba. Preživjeli branitelji i danas se prisjećaju bačenoga suzavca u podrum skloništa, izlaska pred naoružane pripadnike JNA i paravojnih postrojbi, tenkove, batinjanja, ubojstva, lažna strijeljanja…

>>> ‘Plakao sam od straha, četnici su me tukli naočigled majke…’

Prigodni program ispred ruševina Borovo commerca izveli su učenici osnovnih škola Blago Zadro i Siniša Glavašević nakon čega je krenula Kolona sjećanja koja se kretala do crkve Goste Fatimske gdje je misu zadušnicu predvodio biskup sisački, mons. Vlado Košić koji je pozvao na praštanje i oprost.

>>> I ON DANAS ŽIVI U BOROVU NASELJU? Hoda među leševima, maše pištoljem i hvali se u kameru kako Hrvate ‘ubija odmah’! (VIDEO)

Autor: dnevno.hr

VEZANE VIJESTI