Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

POČINJE LJETNO RAČUNANJE VREMENA: Ovo su promjene kojih morate biti svjesni

Autor: dnevno.hr

Pripremite se za promjene koje donosi prelazak na ljetno računanje vremena.

Predstojeći posljednji vikend u ovom mjesecu donosi nam promjenu računanja vremena. Tako ćemo u noći sa subote na nedjelju satove u 2 ujutro pomaknuti na 3 sata. To će značiti i sat vremena manje sna.

Osim promjene u biološkom satu, pomicanje kazaljki sa sobom donosi i promjene u prometu. Tako su iz MUP-a izvijestili o promjenama u prometu koje nastupaju s prelaskom na ljetno vrijeme.

Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti:

“Sa subote na nedjelju, 24./25. ožujka započinje ljetno računanje vremena čime za većinu vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju tako da ne moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli na kojima za vrijeme vožnje cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla

Dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama se očekuje sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala radi čega vozačima ostalih vozila savjetujemo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

Uz poštivanje svih prometnih pravila i propisa, vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti”, stoji u priopćenju MUP-a.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.