Sanjin Strukic/PIXSELL

Počelo isključivanje talijanskih odašiljača koji smetaju prijemu hrvatskih TV programa

Autor: dnevno.hr

U procesu otklanjanja smetnji, uz HAKOM, aktivno su bile uključene i druge državne institucije Republike Hrvatske i Talijanske Republike

U talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia počela su prva isključivanja odašiljača koji uzrokuju smetnje prijamu hrvatskih TV programa. Proces bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Gašenje ometajućih odašiljača provodi se kroz postupak dobrovoljnog gašenja ili prelaskom programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnju hrvatskim televizijskim programima.

Isključivanje talijanskih odašiljača trebalo bi ukloniti smetnje i poboljšati prijam hrvatskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija) te dijelom u D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D7 (Zadarska i Šibensko-kninska županija), naglašavaju iz HAKOM-a.

To je, dodaju, rezultat i njihovih višegodišnjih nastojanja, jer su osim brojnih mjerenja i slanja prijavi smetnji, uporno isticali problem smetnji i na međunarodnoj razini.

Mjerenja su se, podsjećaju iz HAKOM-a, provodila duž cijele obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na jugu RH, gdje su smetnje bile najizraženije, a u posljednjih osam godina poslano je gotovo četiri tisuće prijava smetnji prema talijanskoj administraciji sa zahtjevom za uklanjanjem.

U procesu otklanjanja smetnji, uz HAKOM, aktivno su bile uključene i druge državne institucije Republike Hrvatske i Talijanske Republike, koja je kroz prethodne tri godine donijela uredbe i poseban zakon temeljem kojih je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, a osnovali su i kompenzacijski fond te osigurali novčana sredstva i propisali postupak za isključivanje ometajućih odašiljača.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.