Nel Pavletic/PIXSELL

ZGRAŽANJE, PRIJAVE I UVREDE: Frljićeva predstava u BiH ‘bolno vrijeđa kršćane, muslimane, državu i građane’!

Autor: M. M.

Protiv Olivera Frljića u Poljskoj podignuta je tužba zbog navedene predstave u kojoj je vrijeđano vjersko i nacionalno dostojanstvo građana.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozvalo je Ministarstvo kulture Sarajevske županije i upravu Međunardnog teatarskog festivala (MESS) da skinu s repertoara predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ jer je riječ o  “blasfemičnoj predstavi u kojoj se ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika. “

Predstava Naše nasilje i Vaše nasilje“ trebala bi se održati u nedjelju, 9. listopada na sceni sarajevskog “Narodnog pozorišta” u okviru festivala MESS.

“Ova je Frljićeva predstava dosada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgražanje, ali i kaznene prijave. O čemu se, nažalost, u Sarajevu i općenito Bosni i Hercegovini malo zna(lo), pa je, eto, i inače kontroverzni Frljić dobio prigodu postaviti je i na daskama našega nacionalnog kazališta i na festivalu iznimne međunarodne reputacije i bogate tradicije.

Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane”, navodi Hrvatsko kulturno društvo Napredak i u nastavku dodaje

“Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara”.

Podsjećamo, protiv Olivera Frljića u Poljskoj podignuta je tužba zbog navedene predstave u kojoj je vrijeđano vjersko i nacionalno dostojanstvo građana. Prijavu je podnijelo nekoliko gradskih vijećnika nakon što je njihova kolegica gledala predstavu i prenijela što je vidjela u Frljićevoj predstavi.

Predstava je inače rađena u koprodukciji nekoliko kazališnih kuća.

“Gledajući tu predstavu osjetila sam se uvrijeđena: kao vjernica, Poljakinja i Europljanka. Bilo je potrebno reagirati,” rekla je gradska vijećnica Grażyna Szabelska za javnu radijsku postaju Polskie Radio.

U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici, potpadaju pod kazneno djelo. Frljić u predstavi pokazuje radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante.

Tako u predstavi gola žena s hidžabom na glavi u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi poljsku zastavu. U sceni nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku. Sve to, navode gradski vijećnici, predstavlja kršenje kaznenog zakonika koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora.


Uprava kazališnog festivala MESS u subotu se oglasila priopćenjem kojim navode da  neće skinuti s repertoara predstavu “Naše i vaše nasilje” hrvatskog redatelja Olivera Frljića pozivajući se na umjetničke slobode nakon zahtjeva da se njezina izvedba otkaže jer, kako tvrde kritičari, vrijeđa osjećaje građana, napose vjernika.

“Direkcija Festivala MESS smatra da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo kritički propitivati sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih evropskih vrijednosti”, stoji u reagiranju direkcije MESS-a

Autor: M. M.

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.