screenshot PROVJERENO-horz

POBIJEDILA GAZDU, ALI POSLJEDICE MOBINGA NE JENJAVAJU: Nakon presude povraćala!

Autor: dnevno.hr

Simbol otpora

Županijski sud u Splitu potvrdio je prvostupanjsku presudu u slučaju Ivanke Dujmić protiv tvrtke Boso u kojoj je dobila otkaz 1. srpnja 2016. godine. O tom je slučaju iscrpno izvještavalo Provjereno u kojem je Dujmić progovorila o torturi kojoj je bila izložena prije otkaza, prenosi Dnevnik.hr.

“Super se osjećamo, to znači da smo bili u pravu. Sad idemo dalje vidjeti hoće li postupiti po presudi”, rekao  je za Provjereno  Željko Dujmić, Ivankin suprug.

Boso bi sukladno presudi Ivanku morao vratiti na posao, a trebao bi joj i isplatiti plaće za razdoblje nakon nezakonitog otkaza. Ukoliko to ne učini dragovoljno, tvrtki i njenom vlasniku Bosiljku Staniću slijedi nova tužba za isplatu plaća zajedno s kamatama.

“Ivanka Dujmić postala je simbolom otpora. Jedna radnica ustala je protiv velikog i moćnog gazde i, zahvaljujući ustrajnosti, pobijedila! Ova je presuda vjetar u leđa za sve obespravljene, omalovažavane, potplaćene i iskorištavane i ovaj će slučaj, nadam se, svima poslati jasnu poruku da se nikada ne treba predati i da se uvijek isplati boriti. Jer, ako se ne suprotstaviš nepravdi, već si izgubio bitku. Beskrajno smo sretni kada heroji naših priča na koncu pobijede, ali i ponosni jer smo te pobjede izborili zajedno s njima“, rekla je Ivana Paradžiković urednica Provjerenog.

Iako je sudski pobijedila Ivanka Dujmić još trpi posljedice zbog nehumanog odnosa poslodavca.

“Jutros smo dobili presudu i kad smo došli kući čitavo je vrijeme povraćala. Ona je još uvijek na liječenju, uzima terapiju”, kaže njen suprug Željko, dodajući da unatoč svemu nisu mogli dopustiti da Ivanka ostane bez posla na takav način.

“Ona je trebala zadovoljštinu i na kraju krajeva da se pokaže i drugim ljudima da je Bosu moguće tužiti i ostvariti svoja prava. Puno ih je otišlo bez otpremnine, a niti ne znaju da na nju imaju na pravo. Ni moja supruga nije jedina završila na psihijatriji”, kaže suprug Željko koji je nedavno upoznao još jednu gospođu koja se liječila nakon što je doživjela sličnu sudbinu kao njegova supruga kod istog poslodavca.




“Oduševljeni smo što se tiče suda. Svi prigovaraju na pravosuđe, da dugo traju suđenja. Od podnošenja tužbe do pravomoćne presude došli smo za godinu i pol dana. Mi smo prezadovoljni”, kaže Željko, priznajući kako su očekivali da će se suđenje razvući bar tri do četiri godine, prenosi Dnevnik.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.