Sanjin Strukic/PIXSELL

Po Petrovu se vidi da, kako sam tvrdi, postoji deficit psihijatara!

Autor: Damir Palmeta

Sada se postavlja pitanje hoće li Petrov kada bude obnašao funkciju predsjednika Hrvatskog sabora opet četvrtkom putovati u Metković kako bi petkom radio kao psihijatar u ordinaciji da zaradi koju kunu više. No, ne treba odmah kritizirati Petrova za sve što kaže ili uradi jer očigledno da je zanimanje kojim se bavio prije nego li je zaplivao u političke vode na njega ostavilo dubokog traga. Samo da nam od Sabora ne napravi psihijatrijsku kliniku.

I kada se pomislilo da je konačno postignut dogovor Mosta i HDZ-a oko formiranja buduće Vlade, javio se aktualni tehnički ministar poduzetništva Tomislav Panenić da kaže da će se još malo pričekati s novom vladom, jer će se prvo konstituirati Hrvatski sabor, nakon toga uslijedit će usvajanje Mostovih sedam jamstava, pa tek onda će se pristupiti formiranju Vlade. Te Panenićeve riječi je ubrzo potom potvrdio i čelnik Mosta Božo Petrov gostujući na Televiziji N1. Na pitanje zašto neće odmah formirati Vladu Petrov je odgovorio da su se na početku pregovora dogovorili da će se prvo konstituirati Sabor, nakon toga pokretanje mehanizma za usvajanje Mostovih sedam jamstava, nakon toga formiranje Vlade.’Sve to ne bi trebalo trajati više od tjedan dana.

Studiozno smo prošli sva jamstva u pregovorima, za pet stvari smo se dogovorili, a za preostale ćemo se još dogovoriti’, tim povodom je izjavio Petrov. Nakon ovih izjava stječe se dojam da Petrov ali i čelnici iz Mosta iz samo njima znanih razloga traže dlaku u jajetu kako bi odugovlačili s formiranjem Vlade. Jer nakon tri runde pregovora Mosta i HDZ-a koji su trajali, kako je to dobro primjetio u svom tekstu naš kolega Marcel Holjevac, znatno duže nego li pregovori u Daytonu, minimum korektnosti s Mostove strane bio bi ne postavljati nove uvjete prije formiranja dugoočekivane vlade.


MARCEL HOLJEVAC: Pregovori u Daytonu su trajali kraće!


Jamstva, ultimatumi i odugovlačenja

Jer ako su, citirat ćemo kolegu Holjevca, u prvih dvadeset dana studenog 1995. Franjo, Slobo i Alija postigli dogovor o podjeli BiH i zaustavljanju rata u toj zemlji, te se sporazumjeli o ustavnom okviru zemlje, teritorijalnoj podjeli, i još koječemu, onda bi bilo sasvim logično da HDZ i Most pregovaraju znatno kraće ili bar koliko tadašnji akteri Daytona, o tome kako podijeliti dvadesetak ministarstava i izborni plijen koji se sastoji od nešto javnih poduzeća i državnih funkcija. No, Petrovu i njegovoj družini iz Mosta se očigledno ne žuri, pa svako malo postavljaju nove uvjete.

I umjesto da se pristupi bezuvjetnom formiranju Vlade, Petrov opet inzistira na Mostovim jamstvima time dajući jasno na znanje da on ne vjeruje svojim partnerima iz HDZ-a, unatoč činjenici što je Andrej Plenković bio više nego tolerantan i strpljiv prema svakom novom Mostovom zahtjevu da ne kažemo ultimatumu. Pa čak i onda kada je Plenković počeo dobivati i potporu oporbenog HSS-a, manjinaca i Bandićevih zastupnika i kada se znalo da HDZ ima potporu od 76 zastupnika i bez Mosta, za sastavljanje Vlade, Plenković je strpljivo i tolerantno čekao Petrova i njegovu družinu da se izjasne o budućoj suradnji, pri tome stalno ponavljajući da je Most HDZ-u glavni partner. S druge pak strane iz Mosta su stalno nešto tražili, i to što su tražili i dobili su, pa će tako Petrov biti predsjednik Hrvatskog sabora prve dvije godine mandata. I premda su mnogi očekivali da bi Most u raspodjeli ministarstava i ostalih funkcija u budućoj vlasti ovaj put trebao lošije proći nego li na prošlim izborima s Karamarkom, jer su dobili i manje mandata u Saboru, oni su sukladno svojoj grabežljivoj politici tražili još i više.

No, to nije niti u jednom trenutku pokolebalo predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da pregovore mirno i dostojanstveno privede kraju pa čak da svojom smirenom retorikom pregovore završi znatno prije nego li su to u Mostu planirali.

Psihijatrija ostavila traga

Imajući i neka bolna iskustva iz prethodnih pregovora s Mostom neki će HDZ-ovci reći da još uvijek nije sve gotovo kada izgleda da je gotovo. Jer Božo Petrov uvijek može pred kolege iz HDZ-a izvući neki novi ultimatum iz svoga rukava i tako opet sve zakomplicirati. Baš kao što se i sve više komplicira i priča koju je prvi otkrio naš portal da je Božo Petrov službenim automobilom dolazio iz Zagreba u Metković, s vozačem i tjelohraniteljom, da bi petkom radio u privatnoj ordinaciji medicine rada kod dr. Dubravke Bošnjak.


Petkom radi u ordinaciji u Metkoviću, a PREDSJEDNIK SABORA u SLOBODNO VRIJEME!


 

SDP-ovac Peđa Grbin prijavio je Božu Petrova Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog potencijalnog sukoba interesa.” Člankom 13. stavkom 2. o sprječavanju sukoba interesa propisano je da dužnosnik koji profesionalno obavlja javnu dužnost smije obavljati drugi posao samo ako dobije odobrenje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Evidentno je da Božo Petrov takvo odobrenje nije tražio niti ga je od Povjerenstva dobio. Držim da je obavljanjem drugih poslova dok istovremeno obavlja javnu dužnost povrijedio odredbu članka 3”, smatra Peđa Grbin. Na sve to se oglasio i budući predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov koji je izjavio da je riječ o poslu koji radi rijetko, isključivo kao pomoć, s obzirom da postoji deficit psihijatara. ‘Uredno sam to prijavio u svojoj poreznoj kartici na početku godine, kao što se može vidjeti. U prijavi gospodina Grbina ne vidim nikakav problem, neka Povjerenstvo za sukob interesa još jednom ispita taj slučaj i donese odluku”, poručio je Božo Petrov.

Sada se postavlja pitanje hoće li Petrov kada bude obnašao funkciju predsjednika Hrvatskog sabora opet četvrtkom putovati u Metković kako bi petkom radio kao psihijatar u ordinaciji da zaradi koju kunu više. No, ne treba odmah kritizirati Petrova za sve što kaže ili uradi jer očigledno da je zanimanje kojim se bavio prije nego li je zaplivao u političke vode na njega ostavilo dubokog traga. Biti psihijatar u državi u kojoj, kao što i sam kaže, postoji deficit psihijatara nije ni malo lako. Samo da nam, ne dao Bog, od Sabora ne napravi psihijatrijsku kliniku.

Autor: Damir Palmeta
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.