Zeljko Lukunic/PIXSELL

Plenum FF-a traži opoziv odluke o poništenju izbora za Studentski zbor

Autor: HRT/I.G.

Plenum traži i da v.d. dekana vrati studentima prostorije na korištenje i omogući redovito funkcioniranje plenuma.

Sinoć održan plenum Filozofskoga fakulteta (FF) donio je nekoliko odluka, među kojima su i zahtjevi da Senat Sveučilišta u Zagrebu opozove odluku o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću te da v.d. dekana Željko Holjevac odmah ‘vrati’ postojeće studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće.

Istaknuto je kako Fakultetsko vijeće ne može održati sjednicu bez studentskih predstavnika, pa se tako, najavili su neki od profesora članova Vijeća, sjednice neće ni održati ako v.d. dekana ne ispoštuje spomenuti zahtjev plenuma. Plenum traži i da v.d. dekana vrati studentima prostorije na korištenje i omogući redovito funkcioniranje plenuma.

Iako, smatraju, rektor Boras i dalje nastavlja donositi krive odluke i griješi, uvjereni su kako bi se za rektorovu smjenu trebali “udružiti sa studentskim zborovima na ostalim sveučilišnim sastavnicama” ali, primijetio je jedan od sudionika, “studentski zborovi na sastavnicama nisu baš skloni FF-u”.

Plenum ne priznaje izbor prodekana

Senat zagrebačkoga Sveučilišta nema ovlasti za izbor prodekana FF-a jer prodekane predlaže dekan, a bira ih Fakultetsko vijeće, te je plenum zaključio da ne priznaje prodekane koje je u ponedjeljak izabrao sveučilišni Senat jer, istaknuto je, nisu izabrani u skladu sa zakonom i sveučilišnim Statutom. Plenumaši su se usuglasili i da treba zatražiti nadzor nad odlukom Senata o izboru prodekana. Zaključeno je i da o.d. dekana Holjevac nema pravo predložiti prodekane jer to može učiniti samo dekan. Zato su pozvali rektora Borasa da što prije raspiše izbor za novoga dekana FF-a (zakonski rok je tri mjeseca).

Autor:HRT/I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.