Crobarometar

Plenkovićevu Vladu i politiku podupire većina, SDP gubi birače

Autor: Dnevno.hr

Očekivano 86 posto birača HDZ-a podupire politiku Banskih dvora i 64 posto birača MOSTA

Hrvatska Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem 6 je tjedana u banskim dvorima, a prema redovitom Crobarometru kojeg objavljuje Dnevnik Nove TV, može biti zadovoljna.

Vlada planira provesti poreznu reformu i to je za sada sve što su Banski dvori prezentirali, a tu politiku podupire 45 posto građana. Njih 36 posto je protiv, dok ne zna njih 19 posto. U konačni, vladina politika kod građana prolazi što je velik skok nakon krize bivše Vlade.

Očekivano 86 posto birača HDZ-a podupire politiku Banskih dvora i 64 posto birača MOSTA.

Ipak, 51 posto građana misli kako Hrvatska i dalje idu u pogrešnom smjeru, njih 34 posto smatra da je smjer dobar, a 14 posto ispitanika ne tna.

Zamjetno je kako su već tri mjeseca odnosi između pesimista i optimista zacementirani.

Rad predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović podupire 58 posto ispitanika i čini se kako je ona stabilizirala svoju potporu nakon ljetnog pada popularnosti. Njezin rad ne podupire 32 posto ispitanika, a ne zna njih 10 posto.

HDZ vodi kao prva stranka i prvi mjesec na vlasti završavaju sa 33,9 posto potpore, ali i padom od gotovo 2 postotna poena.

SDP je druga stranka i mjesec završavaju s 24,2 posto potpore i može se reći kako Zoran Milanović taj rejting ostavlja nasljedniku stranke. I oni su izgubili nešto manje od jednoga postotnog poena.

Most mjesec završava s 10,8 posto potpore ili gotovo jednim postotnim poenom rasta, dok je Živi zid s 2 postotna poena dobio podršku od 7,5 posto.

Stranka Pametno završava s potporom od 2,5 posto. HSU je na 2,4 posto, a IDS na 2,3 posto. Ostale su stranke ispod 2 posto i to Bandić Milan 365 s 1,4 posto, HNS i HSS mjesec završavaju također s istim rejtingom od 1,4 posto potpore. A HDSSB koji doživljava i političku krizu mjesec završava na 1,3 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno imaju potporu od 4,7 posto. Neodlučnih birača je 6,4 posto.

O Predsjednici 66 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 28 negativan, premijer Plenković kod birača ima pozitivan dojam i to njih 62 posto, a negativan njih 26. Božo Petrov u ovom trenutku uživa pozitivan dojam kod 48 posto birača, a negativan kod njih 41 posto.

Zoran Milanović oprašta se od nacionalne politike činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 24 posto birača, a negativan njih 68 posto.

Napomena: Terensko istraživanje provela je agencija IPSOS između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 964 punoljetna građanina Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Autor: Dnevno.hr