FaH

Plenkovićevi rezovi: Je li moćni HDZ-ovac idući koji ‘pada’?

Autor: Iva Međugorac

Kada je premijer Andrej Plenković svojedobno u utrku za zagrebačkog gradonačelnika u ime svojega HDZ-a poslao Dragu Prgometa, koji se trebao boriti s jednim od najdugovječnijih gradonačelnika u državi Milanom Bandićem, poznavatelji zbivanja u vladajućoj stranci po kuloarima su komentirali kako se radi tek o kozmetičkom triku.

I Plenković i Prgomet vrlo su dobro znali da vode bitku u kojoj nemaju baš nikakvih šansi, što se u konačnici pokazalo i nakon što su objavljeni rezultati spomenutih izbora koji su posve marginizirali Prgometa.

Gradom je ponovno zavladao Bandić, a u HDZ-u su se duhovi, doduše potiho, uskomešali jer dobro je znano kako je Prgomet čovjek od velikog Plenkovićeva povjerenja, preko kojega je premijer Andriji Mikuliću, ali i njegovom zaštitniku Milijanu Brkiću jasno dao do znanja da slijede čistke u jednome od najvećih i najkrucijalnijih stranačkih ogranaka. Rečeno učinjeno.

U sjeni posljednjih zbivanja u Vladi, ali i zbog sve većih prepirki unutar HDZ-a, diskretno se i bez previše pompe odvija serijal izbora u temeljnim ograncima zagrebačkog HDZ-a. Dobro upućeni kažu kako se Plenković tim potezom rješava Brkićevih i Mikulićevih kadrova, a na njihove pozicije dovesti će ljude na koje može računati i kojima vjeruje.

Tek je to dio prepirki između ovog najmoćnijeg HDZ-ova dvojca koji se može okarakterizirati i kao odmjeravanje snaga. Plenković doista sve teže balansira s odnosima unutar Vlade i odnosima unutar stranke, a stabilnost je u HDZ-ovim redovima strahovito klimava.

Jednako tako, valja znati kako Brkić nikada nije uživao simpatije predsjednika svoje stranke, ali on sam odlično se pozicionirao ne samo u stranci već i u Saboru što ne čudi, s obzirom na broj preferencijalnih glasova koje je osvojio na parlamentarnim izborima. Upravo zato, uz dobro znani opis Brkića kao vrhunskog terenskog igrača i operativca, ne treba čuditi da ovaj za sobom vuče cijeli niz članova i to do te mjere da se može konstatirati kako Milijan Brkić, za prijatelje Vaso, u stranci uistinu ima svoju struju koja se pak može opisati i kao svojevrsna oporba Plenkoviću koji suprotno njihovim desnim svjetonazorima, stranku pokušava pozicionirati u centru.

Brkić je Plenkoviću u više navrata dao do znanja da je opasan igrač te da ga se uz sve namjere i pokušaje neće lako riješiti, a poruke mu svako malo i kroz javni prostor pošalje vrlo mudro i upakirano. Primjer za to je komemoracija generala Praljka, na kojoj se Brkić za razliku od Plenkovića pojavio s porukom ”svatko tko osjeća Hrvatsku, Domovinski rat i hrvatske branitelje, danas je tu”.




S tom porukom ponovno se vinuo u zvijezde kod desnog ogranka stranke, što mu je premijer zamjerio, ali i Plenković je lukavac koji osvetu servira hladnu pa se stoga i sada odvija obrat unutar kojega ovaj provodi čistku Brkićevih kadrova, nakon čega bi mogao krenuti i na Brkića.

Inače, između Brkića i Plenkovića uostalom svako malo zaiskri, a jedan i drugi prilično su snažni igrači. Plenkovića na snazi održava vlast, a dobro je poznato da HDZ-ovci nikada ne nasrću na onoga tko čvrsto drži vladajuće uzde u rukama, što premijer za sada sasvim solidno čini. S druge strane, Brkićeva je snaga u ljudima kojima je okružen, iako se to može smatrati labilnim budući da je i on sam izdao svojeg prijatelja Karamarka te mu u najtežim trenucima okrenuo leđa.

Kolika je Brkićeva snaga u HDZ-u svjedoči činjenica da ga se Plenković u nekoliko navrata bezuspješno pokušavao riješiti pa se na njega svilo breme HDZ-ovih pozajmica od PPD-a.




Nedugo potom u priču je ušla i afera Zlatni rat, ali i niz sitnih sukoba. No, unatoč svima njima Brkić je ostao neokrznut i nerijetko premijeru pokaže zube pa je tako čvrsto stao i iza HOS-ovaca onda kada se u javnosti vodila polemika oko uklanjanja njihove ploče u Jasenovcu.

Govorilo se i tada da Plenković strahuje od Brkića i desnog krila stranke koje bi moglo buknuti potpomognuto braniteljima, što bi izazvalo krizu vlasti. Upravo zato, da izbjegne krizu, Plenković je na trenutak smirio strasti i iskoristio zbivanja na nacionalnoj sceni kako bi ugladio onu lokalnu i ljude okrenuo u svoju korist, a samim time vrlo skoro riješiti bi mogao i Brkića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.