Dino Stanin/PIXSELL

Plenković u klinču: Ludilo koje nije mogao ni sanjati

Autor: Iva Međugorac

Iako se na prvi mah činilo kako politička elita s ljepšim, sunčanim danima polako, ali sigurno odlazi na odmor što je pak podrazumijevalo pospremanje nereda i privremeni spokoj od međusobnih sukoba, izgleda da za premijera Andreja Plenkovića ljeto hoće biti toplo, ali nikako i spokojno.

Nadzire se naime u njegovoj Vladi novi kamen smutnje, i novi problemi ovoga puta s koalicijskim partnerima i onima koji su donedavno spokojno dizali ruke u zrak u Sabornici, dajući mu potporu.

Naime, dio partnera iz vladajuće koalicije posljednjih nekoliko dana što izravno i javno, što neizravno od Plenkovića i njegova omiljenog ministra Zdravka Marića traži da odustanu od najavljenih mjera i reformi koje podrazumijevaju smanjenje stope PDV-a od jedan posto. Dio je to inače HDZ-ova predizbornog programa, na čemu Marić inzistira otkako je zasjeo u fotelju ministra financija.

Umjesto toga ideja koalicijskih partnera jest smanjenje poreza na dohodak i doprinose, što se uostalom dalo iščitati i iz posljednjeg javnog nastupa predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je nedavno poručio da od Ministarstva financija očekuje smanjenje porezne presije, napominjući kako se plaće moraju dodatno rasteretiti kako bi se povećao njihov neto iznos te dao vjetar u leđa dodatnoj potrošnji.

Da na tome koalicijski partneri ne kane stati moglo se čuti iz javnog nastupa Darinka Kosora te Branka Hrga i Gorana Dodika iz HDS-a koji su napomenuli kako Vladina najava o smanjenju PDV-a neće imati gospodarski učinak. Stoga će oni kako se može saznati inzistirati na tome da se taj skromni jedan posto prelije u smanjenje poreza na plaće. Iako je premijer Plenković čovjek od stava i onaj koji od svojih ideja teško posustaje, i mali koalicijski partneri ovoga su puta u svojem zahtjevu ne samo složni, već namjeravaju biti ustrajni. Navodno su razgovori na tu temu vođeni u nekoliko navrata kako s Marićem, tako i s Plenkovićem.

No, kada bi Plenković i ovoga puta odustao od Marićeve ideje kao što je svojedobno pod pritiskom od javnosti odustao od provođenja poreza na nekretnine, što je bio dio reforme mladog ministra, tada bi to moglo poljuljati inače prilično stabilne odnose između njih dvojice. Stoga će Plenković u narednim danima ponovno morati mudro vagati i birati stranu kojoj će se prikloniti, bez da njegova ne odveć stabilna premijerska fotelja ispašta.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.