Patrik Macek/PIXSELL

Plenković stao uz Petir: ‘Volio bih kad bi se HSS vratio suradnji s HDZ-om, vrata su otvorena’

Autor: M. M.

Što se tiče ostanka ministra Hasanbegovića Plenković je rekao: "Ja ću samo ponoviti da je stvar mandatara da određuje ministre u Vladi."

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u “Intervju tjedna” Hrvatskog radija te kazao da su protekla tri mjeseca, od kada je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ, sigurno najintenzivnije političko razdoblje u njegovom životu.

“Imao sam priliku obići Hrvatsku nekoliko puta, poslati poruku svojim kolegama i kolegicama u stranci kako vidim HDZ. Kao jasno profiliranu stranku desnoga centra, narodnjačku, demokršćansku. Sve ono što su naši utemeljitelji i predsjednik Tuđman htjeli. Činjenica je da smo u samo dva mjeseca od objektivno dosta velikog pada rejtinga u javnosti došli u situaciju da smo pobijedili i to uvjerljivo, rekao je Plenković.

U nastavku je kazao da poštuje  13 mandata Mosta te da su se potvrdili kao relavantan politički akter na sceni. “Kad je riječ o Mostu, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je Most istaknuo uoči izbora”, bio je otvoren Plenković.

Računa da će imati stabilnu podršku, odnosno daleko preko 80 mandata u hrvatskom Saboru.

Na pitanje kakvi su kontakti s ostalim strankama na političkoj sceni Plenković je odgovorio da je za njega na sceni najvažniji partner Hrvatska seljačka stranka. “Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri. Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji, rekao je Plenković.

“S kolegicom Marijanom Petir koja je s nama u EP-u odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti. Znate da je gospodin Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je jedna cjelovita suradnja s HSS-om”, dodao je Plenković.

Jedno od pitanja bilo je hoće li se mijenjati struktura Vlade, a Plenković je odgovorio da će sigurno biti nekih modifikacija. Bit će sigurno više potpredsjednika Vlade. Mislim da bi četiri potpredsjednika Vlade bila primjerena i da bi na taj način mogli imati vrlo učinkovitu izvršnu vlast, rekao je.

Autor: M. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.