Damir Spehar/PIXSELL
Damir Spehar/PIXSELL

Plenković: Srb se često koristio za manipulaciju

Autor: I.G.

Kazao je Plenković kako "sukladno zakonom HDZ osuđuje ustaška obilježja i sve totalitarne režime".

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon susreta s predstavnicima diplomatskog zbora stao je pred novinare i kazao kako će o listama odlučivati tijekom idućeg tjedna te da traju konzultacije s potencijalnim partnerima.

“Željeli smo u izravnoj komunikaciji predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja uoči izvanrednih parlamentarnih izbora, prenijeti glavne poruke koje se odnose na nase prioritete, a to je vratiti vjerodostojnost stranci koja je članica Europske pučke stranke, čvrsto pozicionirati HDZ na desnom centru i dati doprinos europskoj matici. Drugo, rekli smo da želimo biti stranka koja će pridonijeti stabilnosti. Također smo rekli da želimo iskazati segment pravne sigurnosti što znači učinkovito pravosuđe, učinkovitu javnu upravu i borbu protiv korupcije”, rekao je Plenković.

Plenković je govorio i o tome je li HDZ posložio izborne liste. “Kada je riječ o listama, mi smo uputili dopis županijskim organizacijama, gradskoj organizaciji HDZ-a Zagreba, zajednicama i koordinacijama u iseljeništvu. Rekli smo im da se vodi računa o kvoti žena. O listama ćemo odlučivati tijekom idućeg tjedna”, kazao je, javlja N1.

Osvrnuo se na Srb

Plenković je rekao da nije bilo riječi ni o događanjima u Srbu, gdje se danas obilježavao početak antifašističkog ustanka u Drugom svjetskom ratu.
“Ne, na sastanku nije bilo riječi o tome. HDZ i država obilježava Dan antifašističke borbe 22. travnja. Današnji dan je za vrijeme komunizma bio taj dan kada se to obilježavalo. On je nerijetko korišten za manipulaciju pa i iskorištavanje kompleksa hrvatskome narodu. HDZ poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u Ustavu. Mi smo u ovoj izbornoj kampanji usredotočeni da djelujemo na stabilnost i ujedinjenje svih opcija. Želimo raditi na zatvaranju otvorenih pitanja sa Srbijom i tu se želim osvrnuti na neprimjerenu notu koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo našem veleposlaniku. Tu želim decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili s ministrom Kovačem”, kazao je.

Kazao je kako “sukladno zakonom HDZ osuđuje ustaška obilježja i sve totalitarne režime”.

Potpora HDZ-u ‘skočila’

Plenković je komentirao i ankete o rejtingu stranaka. “U odnosu na kraj lipnja potpora nam je skočila na 33 posto. To znači jedna od tri osobe. Ostvarili smo vjerodostojnost HDZ-a. Oni koji nemaju dovoljno snage da idu samostalno, idu u koalicijama. Mi ćemo ostvariti suradnju s pojedinim partnerima”, kazao je.

Traju konzultacije s potencijalnim partnerima

Kada je riječ o predizbornom programu HDZ-a, navodi da idu na “pojednostavljivanje poreznog sustava i rasterećenje poreznog sustava. O tome ćemo sada imati prezentaciju. A program ćemo predstaviti do kraja idućeg tjedna.” Rekao je i da su reakcije veleposlanika na njihov program bile pozitivne.

O udruživanju Franka, Živog zida i trojice bivših navodi samo: “Svi se mogu udruživati”. Kada je riječ o pregovorima s potencijalnim partnerima HDZ-a, Ružom Tomašić, Dragom Prgometom i Milanom Kujundžićem, navodi da još uvijek traju neke konzultacije i da će se sve o tome znati na vrijeme.

Autor: I.G.

ZADNJE VIJESTI